Gevaren bij sportenGevaren bij sporten

Voldoende beweging is natuurlijk essentieel tijdens je zwangerschap. Ben je er echter wel bewust van dat je zwanger bent en op een andere manier met je lichaam om moet gaan. Je wil immers je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby niet in gevaar brengen.

Hieronder een aantal belangrijke regels om rekening mee te houden:

  • Stop direct met het doen van oefeningen als je je niet lekker voelt of pijn ervaart. Het is essentieel goed naar je lichaam te luisteren.
  • Sta na het doen van een oefening op de grond altijd langzaam op. Hiermee voorkom je dat je mogelijk duizelig wordt.
  • Begin je oefeningen met een warming up en een lichte stretch, sluit het ook af met een cooling down. Beweeg rustiger en ga stretchen. Op deze manier bouw je je hartslag ook weer af.
  • Doe na drie maanden geen oefeningen meer waarbij je plat op je rug ligt. Dit ligt niet lekker en je kunt er duizelig van worden. Een goed alternatief is om op je zij te gaan liggen of je ellebogen te gebruiken.
  • Doe geen complexe sit ups, kniebuigingen of stootoefeningen meer. Deze oefeningen kunnen te zwaar zijn voor je banden en er is een verhoogde kans op een verrekking van je bekken.
  • Train met mate. Put jezelf niet uit. Ga uit van een maximale hartslag van 140. Dit betekent dat je tijdens het lopen nog gewoon moet kunnen praten.

Train je in een sportschool, geef dan het personeel door dat je zwanger bent. Zij kunnen (er vanuit gaande dat ze kennis van zaken hebben) je helpen aan een sport schema dat geschikt is voor zwangere vrouwen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 4 =