ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonen

 

Tijdens een zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Het ene moment heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan, het andere moment sta je tierend tegenover je partner. En achteraf weet je misschien niet eens meer zo goed waar die uitbarsting nu precies over ging. Herkenbaar?

Het gelukhormoon endorfine en het stresshormoon adrenaline schommelen tijdens een zwangerschap meer dan anders. Endorfine maakt je rustig en tevreden, maar soms ook moe. Adrenaline daarentegen zorgt ervoor dat je gehaast en druk bent. En sneller boos wordt.

Door de schommeling tussen deze twee hormonen hebben sommige vrouwen soms het gevoel dat ze zichzelf even kwijt zijn. De veranderende hormoonhuishouding en het feit dat een zwangere vrouw meer hormonen in haar lijf heeft dan normaal, kunnen karaktereigenschappen versterken. Dus was je altijd al vrij snel aangebrand, dan wordt dat nu alleen nog maar versterkt.

Vergeetachtigheid

Ook stijgt tijdens je zwangerschap het progesterongehalte. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de zwangerschap in stand blijft. Progesteron is een weekmaker die het lichaam zacht en flexibel maakt. Spieren, botten, maar ook je hersenen. Dit zou kunnen verklaren waarom zwangere vrouwen over het algemeen een tikkeltje vergeetachtig zijn.

Ontzwangeren

Als je eenmaal bevallen bent, zal je niet meteen verlost zijn van je zwangerschapshormonen. Het duurt even voordat de hormonen uit je lichaam zijn. Niet voor niets wordt er gezegd dat je negen maanden zwanger bent en daarna nog eens negen maanden moet ontzwangeren.

Bron: jij en je kinderen


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − veertien =