Werkomstandigheden tijdens je zwangerschapWerkomstandigheden tijdens je zwangerschap

Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent, is het belangrijk om onder veilige omstandigheden te werken. Je werkomstandigheden kunnen namelijk van invloed zijn op je eigen gezondheid en de gezondheid van je ongeboren kind.

Werkomstandigheden

Er zijn bepaalde dingen die gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap en waar je beter niet aan blootgesteld kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan radioactieve straling, verf, chemische stoffen, flinke trillingen en de kans op besmettingen. Maar ook nachtdiensten en zwaar lichamelijk werk kunnen vaak te veel voor je zijn. Naast deze lichamelijk risico’s, moet je ook aan je psychische gezondheid denken. Stress kan schadelijk zijn tijdens je zwangerschap. Als je veel last van spanning en stress hebt op je werk, kan je het beste proberen om hier iets aan te doen.

Als je tijdens je werk te maken hebt met één van deze risico’s, is het het beste om te kijken of je ander werk kan gaan doen of je werk aan kan passen. Overleg dit met je werkgever en/of de bedrijfsarts. Volgens de wet moet je werkgever je een zo veilig mogelijk werkplek bieden tijdens je zwangerschap en als je net bevallen bent.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 9 =