VermoeidheidVermoeidheid

Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen erg moe. Je voelt je doodmoe en futloos en je zou de hele dag wel willen slapen. Wanneer je ’s avonds uit je werk komt wil je het liefst meteen naar bed gaan of een middagdutje doen. Op zich is dat niet zo vreemd als je bedenkt dat er heel veel gebeurt in je lichaam en hormoonhuishouding.

Er gebeurt nu meer dan in de rest van je zwangerschap. Alle organen worden aangelegd, je kind groeit supersnel en je hormoonhuishouding wordt aangepast. Logisch dat je je moe en slap voelt.

Meestal wordt de vermoeidheid rond week twaalf tot veertien minder en voel je je dan steeds fitter en bijna normaal. Je hebt het gevoel dat je de wereld weer aan kan. Rond week 30 tot 34 kun je je weer erg moe gaan voelen. De vermoeidheid wordt dan veroorzaakt door het extra gewicht dat je met je meedraagt. Dit verschilt per persoon, je kan je ook geweldig voelen.

Probeer zo veel mogelijk rust te nemen en erken dat het natuurlijk is om nu minder lichamelijke activiteiten te ontplooien en om meer te slapen.

Veel vrouwen vinden hun tweede of derde zwangerschap vermoeiender, omdat ze tegelijkertijd voor de andere kinderen moeten zorgen. Wellicht voelt je lichaamn nog de sporen van vorige zwangerschappen.

Wat kun je eraan doen?

  • Wees realistisch over wat je kunt en voel je niet schuldig over wat je wat niet meer kunt. Juist nu is het goed om naar je lichaam te luisteren;
  • Neem zoveel mogelijk rust. Ga ’s avonds met je voeten omhoog zittenen ga vroeger naar bed. Neem ook af en toe een middagdutje als je daar behoefte aan hebt;
  • Laat zoveel mogelijk andere mensen helpen in het huishouden en met andere taken. Dit is vooral belangrijk als je al kinderen hebt en je niet zomaar kunt gaan rusten als je daar behoefte aan hebt;
  • Zorg dat je tijdens je zwangerschap gezond eet. Vermijd zoveel mogelijk cafeïne en zoetigheid: ze geven je weliswaar een korte stoot energie, maar daarna voel je je nog vermoeider door de daling van je bloedsuikerspiegel;
  • Doe elke dag iets aan een lichte vorm van lichaamsbeweging

Wanneer naar de huisarts?

  • Blijft na de eerste weken de slapte en moeheid aanhouden, overleg dan met je huisarts of verloskundige. Misschien is er een andere oorzaak, zoals bijvoorbeeld een ijzertekort.

 


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =