SpataderenSpataderen

 

Tijdens je zwangerschap kunnen er gemakkelijk spataderen ontstaan. Vooral wanneer er al sprake is van een erfelijke aanleg. De hoeveelheid bloed in het lichaam wordt tijdens je zwangerschap een druk groter. Er moet dus meer bloed circuleren dan normaal. Daarnaast verandert de hormoonspiegel en onder invloed van het hormoon progesteron kunnen de wanden van je bloedvaten slapper worden dan normaal. Tenslotte kan ook je groeiende baarmoeder op de vaten in je onderbuik drukken, waardoor de druk in de aderen van je benen kan stijgen. Kortom: een ideale situatie voor het ontstaan van spataderen.

Spataderen komen vaker voor bij vrouwen die al eerder kinderen hebben gehad. En hoe meer zwangerschappen je hebt gehad, hoe groter de kans is dat je spataderen krijgt.

Spataderen zien eruit als gezwollen uitstekende aderen. Ze kunnen kronkelen en gebobbeld zijn. Ze zijn donkerblauw of paars van kleur. Vaak zitten ze achterop of aan de binnenkant van je benen. Naast hun minder fraaie uiterlijk, kunnen spataderen ook pijnlijke en opgezette benen veroorzaken.

Ook voor spataderen geldt dat voorkomen beter is dan genezen, want ze verdwijnen meestal niet na de bevalling. Dus ook al heb je (nog) geen last, let er wel op dat de bloedcirculatie in je benen niet afknelt.

Tips:

–       Leg je benen regelmatig even omhoog, zodat het bloed terug kan stromen.

–       Wisseldouches en beweging stimuleren de doorbloeding.

       Als je op de bank zit, zorg dan dat je benen hoger liggen door ze bijvoorbeeld op een stoel te leggen.

–       Je kunt steunkousen krijgen als je last hebt van spataderen, maar vaak volstaat een strakke panty met een hoog derniergehalte ook. Bovendien is dit makkelijker omdat steunkousen op maat worden gemaakt en je maat verandert tijdens je zwangerschap.

–       Vermijd een warmtebron op je benen, zoals een autoverwarming, elektrische deken, saunabezoek en zonnebank.

–       Lig niet te lang in een warm bad.

–       Vermijd langdurig staan of stilzitten.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 20 =