Misselijk tijdens de zwangerschapMisselijk tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap misselijk. Een vervelende kwaal, waar je helaas niet heel veel aan kunt doen. De kwaal wordt ook wel zwangerschapsmisselijkheid genoemd.

Misselijk tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsmisselijkheid bestaat in vele soorten en maten. Gelukkig is de kwaal relatief onschuldig. Misselijkheid ontstaat doordat een deel van onze hersenen wordt geprikkeld en een signaal aan onze maag afgeeft. Sommige vrouwen hebben last van misselijkheid na het wakker worden, de hele dag last van lichte misselijkheid of zijn zelfs zo misselijk dat zij gedurende de dag niets binnen kunnen houden. Één van de belangrijkste oorzaken is de verandering in het zogenaamde HCG-hormoon. Dit hormoon bereidt de baarmoeder voor op de bevruchte eicel. Ook de andere lichamelijke veranderingen en de bijbehorende emoties kunnen misselijkheid veroorzaken.

Tips bij misselijkheid

Als je zwanger bent en last hebt van misselijkheid is het belangrijk om een lege maag te vermijden. Neem zodra je wakker bent direct een cracker of koekje en eet verspreid over de dag kleine hoeveelheden eten. Hierdoor zit er altijd iets in je maag. Daarnaast kan bouillon soms een opkomende misselijkheid weer laten verdwijnen. Ook kunnen de volgende tips je misselijkheid verminderen:

  • Eet hartig in plaats van zoet
  • Begin de dag rustig
  • Neem voldoende rust
  • Drink geen koffie
  • Eet geen zwaar en vet voedsel
  • Combineer geen melkproducten met fruit

Als deze tips niet voldoende helpen, zijn er ook nog andere manieren en vormen van (alternatieve) geneeskunde die de misselijkheid weg kunnen nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen tegen misselijkheid verkrijgbaar. Wees hier wel altijd voorzichtig mee want sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de foetus. Neem daarom geen medicijnen zonder overleg met je huisarts of verloskundige. Wat veel aangeraden wordt is een vitamine B6 supplement. Ga voor meer informatie hierover naar je huisarts.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 7 =