Miskraam en afscheid nemenMiskraam en afscheid nemen

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, maar hoe verwerk je een miskraam? Als het mogelijk is, is het raadzaam om het vruchtje te bekijken. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, dit zal je helpen bij de verwerking van dit verlies.

Currettage

Als de verloskundige of gynaecoloog heeft vastgesteld dat er sprake is van een niet kloppend hartje en een miskraam zeker zal volgen, kun je twee dingen doen. Je kunt afwachten op het spontane beloop of het vruchtje weghalen door middel van een curettage.

Als het vruchtje niet spontaan geboren kan worden, kan deze mogelijk beschadigen tijdens de curettage. Hierdoor kan het naar worden om naar het vruchtje te kijken. Vraag of de gynaecoloog de curettage zo uit wil voeren dat er zo min mogelijk beschadigingen ontstaan.

Afscheid

Geef jezelf de tijd om afscheid te nemen en vraag ook anderen om je deze tijd te geven. Je hebt het recht om op een waardige manier afscheid te mogen nemen. Achteraf is het vaak erg belangrijk om een tastbare herinnering te hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een foto zijn.

Er zijn geen wettelijke bepalingen in het begraven en cremeren bij een miskraam. Als je de miskraam thuis gekregen hebt, mag je daarom zelf kiezen wat je wilt doen. In het ziekenhuis kan dit alleen als je zelf het initiatief neemt. Als je dit niet doet, regelt het ziekenhuis alles zelf.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
1 reactie
  1. Ik ben het hier niet geheel mee eens. Afscheid nemen is zeker belangrijk, maar het is daarvoor moet per se noodzakelijk om (bijvoorbeeld na een curettage) naar het vruchtje te kijken.

    Datgene wat je fysiek verliest komt sowieso niet overeen met wat je je in je hoofd al hebt voorgesteld van je kindje in wording. Daar moet je vooral afscheid van nemen.

    Voor een tastbare herinnering kun je bijvoorbeeld ook denken aan een afdruk van de laatste echo. Neem vooral de tijd om afscheid te nemen op een manier die bij je past.

    Overigens heel goed dat jullie aandacht besteden aan een miskraam op jullie website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 14 =