Eet niet van bestek kleuter tijdens zwangerschapEet niet van bestek kleuter tijdens zwangerschap

De gevaren van het eten van rauwe vis, rauw vlees en rauwmelkse kaas waren al langer bekend. Zwangere vrouwen worden hier door hun verloskundige goed op gewezen. Ook wordt hen geadviseerd niet de kattenbak te verschonen. Maar dat het ook beter is om speeksel en urine van peuters te vermijden, is nog tamelijk onbekend.

Uit het onderzoek van een gezondheidswetenschapper blijkt dat het ongeboren kind door de lichaamssappen van een peuter geïnfecteerd kan worden met het cytomegalovirus. Dit virus kan leiden tot een mentale achterstand en doofheid. Er dient vooral voorzichtigheid geboden te worden als de peuter naar het kinderdagverblijf gaat. Hier lopen zij het virus vaak op en dragen het dan met zich mee.

Cytemegalovirus veroorzaakt de kinderziekte CMV. Vrouwen die deze al eens gehad hebben, kunnen de ziekte niet nog een keer krijgen. Maar veel vrouwen hebben deze ziekte nog niet gehad. Vooral deze groep moet daarom voorzichtig zijn.

Veel zwangere vrouwen zijn niet op de hoogte van dit gevaar. Het is dan ook belangrijk dat er door verloskundigen meer op dit gevaar gewezen wordt. Zo kunnen zwangere vrouwen beter niet hetzelfde bestek als hun peuters gebruiken. Ook moeten zij na het verschonen van de luier direct hun handen wassen. Gebruik hiervoor een antibacteriële zeep die goed ontsmet.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zes =