DuizeligheidDuizeligheid

Duizeligheid tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Zo kun je licht in het hoofd zijn, het gevoel hebben flauw te vallen of last hebben van draaierigheid. Duizeligheid kan onder meer gepaard gaan met moeheid, zweten, bleekheid en misselijkheid. Gelukkig is dit meestal niet ernstig en kan het geen kwaad voor de baby, maar vervelend is het wel.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap kent een aantal oorzaken. Een van de oorzaken is een verlaagde bloeddruk als gevolg van de zwangerschapshormonen. Het bloed stroomt met een lagere weerstand en met minder druk. Dat merk je bijvoorbeeld als je snel opstaat. Dan wordt de druk plotseling nog lager. Daardoor heb je even teweinig bloed in je hoofd, waardoor ook te weinig zuurstof in je hersenen komt. Een lage bloeddruk kan duizeligheid veroorzaken.

Daarnaast kan duizeligheid veroorzaakt worden door bloedarmoede als gevolg van een laag ijzergehalte. Een ijzertekort kan vastgesteld worden door een eenvoudig bloedonderzoek en wordt behandeld met ijzerpillen. Ook een laag suiker suikergehalte en hyperventilatie kan zorgen voor een duizelig gevoel . Vaak voel je je dan ook trillerig.

Later in de zwangerschap kun je duizelig worden wanneer je op je rug ligt. Dit komt omdat dan een groot bloedvat in de buik wordt dichtgedrukt door de gegroeide en zwaardere baarmoeder. Maar het kan ook voorkomen wanneer het warm is en je veel transpireerd.


Wat kun je doen bij duizeligheid wanneer je zwanger bent?

De duizeligheid merk je vooral bij plotselinge en abrupte bewegingen. Doe dus vooral rustig aan, met name bij het opstaan uit bed of uit een stoel, of omdraaien in bed en voorkom snelle bewegingen. En als je langer moet stilstaan maak dan wat loopbewegingen zodat het bloed beter rondgepompt wordt. Leg je benen omhoog als je zit.

Wanneer je ‘s ochtends bij het opstaan duizelig bent, nadat je op je rug hebt gelegen, is het aan te raden op je zij te slapen. Ook wanneer je tijdens het liggen duizelig wordt, kun je op je proberen op je zij te gaan liggen. Na een paar minuten is het dan vaak over.

Voel je je duizelig, ga dan even rustig zitten en breng je hoofd naar beneden en haal diep adem. Hierdoor komt er weer zuurstof in de hersenen en verdwijnt het lichte gevoel. Neem wat te drinken, of eet druivensuiker of iets zouts zoals een stukje kaas, drop, een kop soep, etc. Als je na het eten van druivensuiker opknapt, dat ligt het aan een weet je dat het aan een bloedsuikertekort.

Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, hetzij via voeding hetzij via een vitaminepreparaat. Probeer sowieso regelmatig kleine beetjes te eten, zo voorkom je dat er tijdelijke voedingstekorten kunnen ontstaan.

Meld tenslotte bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog dat je last hebt van duizeligheid. Zij kunnen aan de hand van mogelijk onderzoek bepalen waar het aan ligt.

Vraag tips en advies aan andere moeders-in-spé op ons forum!


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + negentien =