Brandend maagzuurBrandend maagzuur

 

Brandend maagzuur is één van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Zo’n zeventig procent van de zwangere vrouwen krijgt er last van. Meestal ontstaat het in de laatste helft van de zwangerschap, maar sommige vrouwen hebben er zelfs in de eerste drie maanden al mee te maken. De oorzaak is vaak een verslapte spier tussen je maag en je slokdarm, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.

De werking van de slokdarm

Zodra we voeding doorslikken komt het in onze slokdarm terecht. De slokdarm is een gespierde buis tussen je mondholte en maag. In de wand van je slokdarm zitten spieren die het voedsel naar de maag transporteren. Op de overgang van je slokdarm naar je maag zit een sluitspier. Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat de maaginhoud niet terugstroomt de slokdarm in. Gebeurt dit wel, dan heb je last van brandend maagzuur. Het branderige gevoel komt door het maagsap dat onder andere agressief zoutzuur bevat.

Tijdens de zwangerschap

Met name rond de zevende maand is overtollig maagzuur een veelgehoorde klacht onder zwangere vrouwen. Dit komt doordat het kindje tegen die tijd al aardig gegroeid is en vrij veel ruimte inneemt. Hierdoor wordt er een grote druk op je maag uitgeoefend en wordt het maagzuur naar boven gedrukt. Het zuur kan dan terechtkomen in je slokdarm of je keel.

Eten en drinken

Als je last hebt van brandend maagzuur, is het verstandig om eens kritisch naar je eet- en drinkgewoontes te kijken. Niet alleen wat je eet en drinkt is van belang, ook je houding is belangrijk. Eet en drink rustig en zorg dat je goed rechtop zit. Vaak scheelt het ook enorm als je in plaats van drie grote maaltijden per dag overstapt naar wat meer kleinere maaltijden verspreid over de dag. Eet sowieso drie uur voordat je naar bed gaat niet meer en probeer vet en scherp gekruid eten te vermijden. Ook met koffie, thee en frisdrank kunnen zorgen voor zuurbranden.

Blijf ook tijdens je zwangerschap voldoende bewegen. Dit stimuleert de spijsvertering en de stoelgang. Zo voorkom je verstopping. Dit is tijdens je zwangerschap geen pretje, omdat het de druk op je maag kan vergroten waardoor de klachten verergeren.

Geneesmiddelen

Als bovenstaande tips onvoldoende helpen, kun je overleggen met je verloskundige, drogist of apotheker welke geneesmiddelen je eventueel kunt gebruiken. Er zijn geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap kunt gebruiken.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − vijf =