Kan een doppler kwaad voor een baby?Kan een doppler kwaad voor een baby?

Met een doppler kun je het hart van je baby horen. De hartslag van een baby is normaliter niet met het blote oor waar te nemen. Een doppler (of Angel Sound) is hartstikke leuk voor jou en je partner. Maar kan het eigenlijk kwaad?

Hoe werkt een doppler?

Hoe is het mogelijk dat je met een doppler het hart van jouw baby kunt kloppen? Het is geen wonder der natuur, maar de kracht van de wetenschap.

Een doppler zendt geluidsgolven uit welke weerkaatsen op de trillingen die worden veroorzaakt door de bloedsomloop van de baby. De hart is verantwoordelijk voor de bloedsomloop. De frequentie van deze trillingen is tevens de hartslag van de baby.

De doppler is vergelijkbaar met de doptone. Het verschil is dat de geluidsgolven van de doppler minder krachtig zijn.

Kan het gebruik van een doppler kwaad?

In principe kan een doppler geen kwaad. Toch zal de verloskundige het advies geven om te wachten tot drie maanden in de zwangerschap met het gebruik van een doppler. Hier zijn twee redenen voor.

Ten eerste heeft het meten van de hartslag in de eerste drie maanden in de zwangerschap weinig nut. De baby wordt op dat moment nog steeds beschermd door het schaambeen, waardoor de trillingen de baby niet bereiken.

Ten tweede is de baby in de eerste drie maanden nog erg fragiel en vinden er een hoop ontwikkelingen in een sneltreinvaart plaats. Om mogelijke schade te voorkomen, is het daarom beter om te wachten met het gebruik van een doppler.

Hoe vaak kun je een doppler gebruiken?

Er is geen concreet antwoord op het gebruik van een doppler. Het gebruik van het apparaat wordt noch afgeraden, noch aangemoedigd. Verloskundigen gebruiken daarnaast zelf een doptone wat in feite een vergelijkbaar apparaat is.

Het is daarom aan te raden om de doppler met mate te gebruiken. Plaats de doppler dus niet dagelijks op je buik.

Tot slot is het nog maar de vraag of het goed is voor je geestelijke gesteldheid om voortdurend de hartslag van je baby te controleren. De kans dat je jezelf onnodig zorgen maakt is nadrukkelijk aanwezig.

Een doppler is dus vooral een leuke gadget voor erbij en niet een must voor een moeder.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 6 =