Kraamzorg regelenKraamzorg regelen

Als zwangere vrouw is het belangrijk om een kraamverzorgster voor in huis te regelen. Een goede vriendin of je moeder kan deze taak niet op zich nemen. Als er de eerste dagen na de bevalling problemen zijn met je kindje dan kan een deskundige dit oplossen en advies geven.

Al bij een eerste bezoek aan de verloskundige krijg je vaak een inschrijfformulier mee. Het is namelijk, vanwege de drukte, verstandig om al in de derde zwangerschapsmaand kraamzorg te regelen. Woon je in de stad, dan moet je nog eerder beginnen met het zoeken naar kraamhulp.

Bij welk kraamcentrum je kraamhulp kan vragen is afhankelijk van je verzekering. Het kan zijn dat je gebonden bent aan een kraamcentrum die jouw zorgverzekeraar regelt. Check dus van tevoren altijd je polis.

Neem alle tijd om te bekijken welk kraamcentrum het best bij jou past. Wil je graag elke dag dezelfde kraamverzorgster, dan kun je daar opletten. Ook kun je kijken of een kraamcentrum flexibel genoeg is. Misschien wil je minder hulp in het weekend, zodat je meer tijd hebt met je gezin. De overige uren kun je dan verdelen over de rest van de dagen.

Wettelijk gezien heb je minimaal 24 uur recht op kraamhulp. Tijdens een bezoek bekijkt het kraamcentrum op hoeveel uren hulp je per week recht hebt. Als je borstvoeding geeft heb je vaak 49 uur kraamzorg, verdeeld over ongeveer acht dagen. Mocht je door problemen meer zorg nodig hebben, dan bepaalt je verloskundige hoeveel uur extra je mag krijgen. Je mag maximaal 80 uur kraamzorg krijgen, verdeeld over tien dagen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =