Walnoten bevorderen vruchtbaarheid mannenWalnoten bevorderen vruchtbaarheid mannen

De resultaten van het onderzoek van de University of California zijn nog een beetje voorbarig, maar bij gezonde mannen tussen de 21 en 35 werd vastgesteld dat het eten van 75 gram walnoten per dag een gunstig effect had op hun zowel hun eigen gezondheid als op de vorming van hun sperma.

Wereldwijd hebben zo’n 70 miljoen paren problemen met vruchtbaarheid. In 30 tot 50 procent van de gevallen ligt het probleem bij de man. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het menselijk sperma achteruit is gegaan in de geïndustrialiseerde landen, wellicht door vervuiling, slechte leefgewoonten en/of een Westers eetpatroon. 

Onderzoek walnoten

Dr. Wendie Robbins en haar collega’s wilden onderzoeken of ze met bepaalde vetzuren uit walnoten de kwaliteit van sperma van mannen met een Westers dieet weer kon verbeteren. Met steun van de California Walnut Commission selecteerde Dr. Robbins’ team 117 gezonde mannen, en verdeelde ze in twee groepen. Eén groep vermeed alle noten die aan bomen groeien, en de andere groep at 75 gram walnoten per dag. Een eerdere studie had aangetoond dat dit een dosis is waarbij er wel veranderingen optreden in het bloed, maar waarbij de mannen niet zouden aankomen.

Voordat het onderzoek begon werd het sperma van de mannen geanalyseerd, en na twaalf weken weer. Na twaalf weken was er bij beide groepen geen grote verandering in BMI, lichaamsgewicht of mate van activiteit bij de mannen. De mannen die walnoten hadden gegeten hadden echter wel hogere hoeveelheden omega-6 en omega-3 vetzuren in hun bloed, en hadden vitaler, beweeglijker en beter gevormd sperma. Ook hadden walnoot-eters minder chromosoom-afwijkingen in hun sperma. Bij de controlegroep werden geen veranderingen aangetroffen.

Kanttekening vruchtbaarheid

Hoewel dit onderzoek dus suggereert dat het eten van 75 gram walnoten per dag een positief effect kan hebben op het sperma van jonge mannen, is het nog onbekend of het eten van walnoten dezelfde voordelen heeft voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Wat op het gebied van voeding wel vaststaat is dat overgewicht een slechte invloed heeft op de vruchtbaarheid van mannen. Ook het overmatig gebruik van alcohol heeft een negatief effect op het sperma. Je kunt je vruchtbaarheid vergroten door veel vitamine C binnen te krijgen. Hoge hoeveelheden vitamine C zitten in aardbeien, kersen, citrusvruchten, kiwi’s, ananas en tomaten. Ook eten met veel zink wordt aangeraden, omdat dit mineraal betrokken is bij de vorming van sperma. Zink zit in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen, maar vooral in vlees, vis en pinda’s.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × twee =