TemperatuurmethodeTemperatuurmethode

Naast een ovulatietest en een speekseltest is de temperatuurmethode ook een manier om te zien wanneer het een vruchtbare periode is. In de vruchtbare periode is de kans op een zwangerschap het grootst.

De temperatuurmethode is een oude methode, maar wordt nog steeds gebruikt. Doordat een ovulatie een lichte lichaamsstijging geeft, kun je met behulp van een thermometer zien of je in een vruchtbare periode zit. De temperatuurstijging van je lichaam heeft te maken met je hormoonhuishouding.

Toch zijn de meningen verdeeld over de betrouwbaarheid van deze methode. Dit heeft te maken met het feit dat een kleine verkoudheid er al voor kan zorgen dat je lichaamstemperatuur toeneemt, en dat terwijl er nog geen eisprong heeft plaatsgevonden.

Bij de temperatuurmethode kun je gebruik maken van een gewone koortsthermometer. Zorg dat je de temperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip opneemt, bij voorkeur in de ochtend voordat je het bed uitstapt. Tevens is het belangrijk om elke dag dezelfde thermometer te gebruiken. Een digitale thermometer is het makkelijkst, omdat deze nauwkeurig de temperatuur weergeeft. Controleer voor de opmeting de batterij van de thermometer. Wanneer de batterij bijna leeg is, wordt de temperatuur minder nauwkeurig weergegeven.

Een rectale meting is vaak nauwkeuriger dan een meting onder de oksels. Ook een orale en vaginale meting is betrouwbaar.

Noteer dagelijks de gemeten temperatuur. De temperatuur neemt na je eisprong met ongeveer 0,3 graad toe. Is je lichaamstemperatuur minimaal drie dagen hoger dan normaal, dan kan de eisprong plaats hebben gevonden. Tot de volgende menstruatie zich weer aandient, blijft de temperatuur hoog.

Als je seks hebt wanneer de temperatuur toeneemt is het te laat. De eicel kan dan niet meer in leven zijn, omdat de ovulatie al heeft plaatsgevonden. Een eicel is maar een paar uur in leven. Spermacellen zijn veel langer in leven. Soms wel een week. Daarom is het belangrijk om een periode de temperatuur van je lichaam te noteren. Zo kun je bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. Op basis van dat gegeven kun je het best seks hebben voordat de eisprong plaatsvindt.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =