Kans om zwanger te wordenKans om zwanger te worden

Wanneer je probeert zwanger te worden, kan het je eigenlijk niet snel genoeg gaan. Sommige vrouwen zijn in de eerste maand zwanger, voor anderen duurt het wat langer. Veel vrouwen schieten in de stress als ze binnen een half jaar nog niet zwanger zijn. Dat is begrijpelijk, maar helemaal geen reden voor paniek.

Hoe snel je zwanger wordt verschilt per stel. Tot je 30ste jaar is de gemiddelde kans om zwanger te raken 15% per maand. Je hebt 30% om binnen drie maanden in verwachting te zijn, 70% kans binnen een half jaar en ruim 80% na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger. Je geduld kan dus best op de proef worden gesteld.

Zwanger worden op oudere leeftijd
Na je 30ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw gestaag af. Op je 30ste heb je iedere maand 15% kans op een zwangerschap, dit percentage daalt naarmate je ouder wordt tot 5% per cyclus in je 38e levensjaar.

Dit betekent dus niet dat een vrouw van 38 jaar maar 5% kans heeft om überhaupt zwanger te worden, maar dat het 4 maal zo lang duurt voor ze zwanger is. Het zou dus best één tot drie jaar kunnen duren.

Wat is nog meer van invloed op de kans op zwangerschap?
Niet alleen de leeftijd van de vrouw is van invloed op de kans op een zwangerschap. Ook het gebruik van alcohol heeft een directe en negatieve invloed op de kans om zwanger te worden.  Wanneer je graag zwanger wilt worden is het aan te raden om te stoppen met roken en het gebruiken van drugs. Het schadelijk effect van het roken van hasj is 5 keer zo sterk als bij het roken van gewone sigaretten. Ook is het aan te raden om te letten op je gewicht. De kans om zwanger te worden bij overgewicht wordt met maar liefst met 12% verlaagd. Zorg dat je gezond eet en voldoende vitamine binnenkrijgt, met name foliumzuur. Voldoende nachtrust en weinig stress hebben ook een positieve invloed en vergroten je kansen.

Wanneer naar de huisarts?
Wanneer het na ruim een jaar proberen nog niet lukt, is het een goed moment om naar de huisarts te gaan. De kans op een spontane zwangerschap neemt dan af. Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid. 

Het meest waarschijnlijk is dat er niets aan de hand is en dat je gewoon een paar maanden langer geduld moet hebben. Er bestaat echter ook een kans dat er een aanwijsbare reden is voor het uitblijven van de zwangerschap. Die kan met onderzoek worden opgespoord en daar kan dan eventueel iets aan gedaan worden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − 8 =