Drugs en zwangerschapDrugs en zwangerschap

Heb je een kinderwens en gebruik je drugs, dan is het een noodzaak om onmiddellijk te stoppen met je drugsgebruik. Drugs kan de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Tevens kan het gebruik van sommige middelen die je voor de zwangerschap hebt gebruikt van invloed zijn op de ontwikkeling van je baby. Het is aan te raden om minimaal drie maanden voordat er een bevruchting plaats vindt te stoppen met het drugsgebruik.

Drugs tijdens de zwangerschap heeft net als alcohol grote gevolgen voor jezelf en je ongeboren baby. Na de zwangerschap kan een baby ontwenningsverschijnselen vertonen. Deze verschijnselen kunnen zijn: niezen, zweten, trillen, braken en een snelle ademhaling.

Zwangerschap en cocaïne
De consequenties van cocaïne tijdens de zwangerschap zijn groot. Cocaïnegebruik belemmert de groei van de baby en vergroot de kans op vroeggeboorte. Kinderen van drugsverslaafden hebben vaker last van concentratieproblemen.

Zwangerschap en hasj
De vruchtbaarheid van zowel een man als een vrouw wordt door langdurig hasjgebruik verminderd. Mannen maken meer zaadcellen aan en deze zaadcellen zijn minder levensvatbaar. De eisprong van vrouwen wordt door hasj geremd. Net als cocaïne vergroot ook het gebruik van hasj de kans op een vroeggeboorte.

Zwangerschap en heroïne
Vrouwen kunnen door het gebruik van heroïne onvruchtbaar worden. Daarnaast zorgt heroïnegebruik voor een verhoogde kans op wiegendood, aangeboren afwijkingen en een doodgeboren kindje. Naast dat een baby ontwenningsverschijnselen kan hebben wanneer de moeder drugs heeft gebruikt tijdens de zwangerschap, kan het kindje ook verslaafd raken na de bevalling. Via moedermelk kan de heroïne in het lichaam van de baby terecht komen.

Professionele hulp
Ben je zwanger en verslaafd aan drugs zoek dan professionele hulp. Verschillende instanties kunnen je helpen en begeleiden bij het afkicken. Doe het niet alleen, acuut stoppen met drugsgebruik kan zelfs gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje. Wees niet bang en schaam je niet om hulp te vragen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − twee =