Billings ovulatiemethodeBillings ovulatiemethode

Je wilt graag zwanger worden. Het liefst zo snel mogelijk. Om de kans te vergroten kun je eens kijken naar de ontwikkeling van het cervixslijm. Dit heet de Billings ovulatiemethode. Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling.

Op het moment van de grootste vruchtbaarheid is het slijm een duidelijk glibberig gevoel. Het lijkt een beetje op rauw eiwit. Wanneer het slijm het meest draderig en dun is, is de kans groot dat de eisprong eraan komt. Ongeveer vier dagen na je eisprong wordt je afscheiding droog en korrelig.

Cervixslijm wordt in de baarmoederhals geproduceerd. Het slijm wordt aangemaakt om de weg naar de eicel toegankelijk te maken.

De Billings ovulatiemethode

De eerste dag van je menstruatie is dag 1 van je cyclus. Je cyclus is de gehele periode van de ene menstruatie tot de volgende menstruatie. Iedere maand ben je een paar dagen vruchtbaar. Op de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst. De ovulatie (eisprong) vindt meestal 14 dagen na het begin van de laatste menstruatie plaats. Hierbij wordt uitgegaan van een regelmatige cyclus. Tijdens de eisprong komt er een rijpe eicel vrij. Deze eicel blijft ongeveer 12 tot 24 uur in leven.

Sommige vrouwen ‘voelen’ wanneer de eisprong nadert. Ze hebben vaak op een duidelijk aanwijsbare plek (links of rechts onderin de buik) buikpijn.

Cyclus week 1
De eerste dag van je menstruatie is dag 1 van je cyclus. Deze week zit de baarmoedermond dicht. Het slijm is troebel en taai. Dit slijm sluit de baarmoeder af.

Cyclus week 2
Een aantal dagen voor je eisprong en 1 tot 2 dagen na je eisprong zal het cervixslijm veranderen in een elastisch, vloeibaar, helder slijm waar je draden van kunt trekken. Kijk maar eens op het toiletpapier. Hier zal in deze periode wat glibberig slijm opzitten. De opening van de baarmoedermond wordt wijder. Tijdens deze dagen ben je het meest vruchtbaar en maak je de meeste kans om zwanger te worden. De dag wanneer het slijm het meest glibberig en overvloedig is, is vaak de dag voor de eisprong.

Cyclus week 3
In deze periode wordt je afscheiding weer droger en korrelig. Nu begint de onvruchtbaarheid weer en is de eicel dood.

Cyclus week 4
Vlak voor de menstruatie kan het slijm nat worden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =