Tien vragen van lezers over acupunctuur en zwangerschapTien vragen van lezers over acupunctuur en zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben baat bij acupunctuur. Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Maar ook kan acupunctuur mensen helpen om zwanger te raken en te blijven.

Naar aanleiding van het artikel ‘Acupunctuur en zwanger worden‘ heeft de redactie veel vragen van lezers ontvangen over dit onderwerp. Babyvandaag nam contact op met acupuncturist Gilles Stoop.

1. Wat is acupunctuur precies?Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’.

2. Al ruim 1,5 jaar probeer ik zwanger te worden. Nu hebben we binnenkort een afspraak bij het ziekenhuis. Zal acupunctuur mij kunnen helpen de kans op een zwangerschap te vergroten? Het doel van acupunctuur is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering is na een behandeling of 3 -4 al merkbaar. Als dit allemaal beter gaat, wordt de kans op zwangerschap vergroot.

3. Ik heb inmiddels 2x een miskraam gehad. Ik twijfel om een acupunctuurbehandeling te ondergaan. Ik heb namelijk gehoord dat een behandeling kan helpen bij zwanger worden en blijven. Wat raden jullie mij aan?

Acupunctuur, in combinatie met Chinese kruiden, kan de kans op een miskraam mogelijk verkleinen. In Chinese geneeskunde is het belangrijk om een sterke Nier-energie te hebben. Deze basis-energie moet versterkt worden om de vrucht ‘vast te houden’. Daarnaast helpt acupunctuur bij het verminderen van stress en angst. Als het echt mis is met de vrucht, kan acupunctuur een miskraam uiteraard niet voorkomen.

4. Doet acupunctuur pijn? De prikjes van de dunne naalden zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt er een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

5. Acupunctuur klinkt voor mij nogal zweverig. Moet je er echt in geloven om een behandeling te laten slagen? Nee, hoeft niet. Echter een vertrouwen in een arts, therapeut of behandelaar, stimuleert het genezingsproces altijd. Dit wordt het placebo-effect genoemd, wat bij elke geneeswijze een grote rol speelt.

6. Is wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur effectief is?Er is de afgelopen jaren heel veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur. Empirisch is bewezen dat het werkt. Daarnaast zijn er heel veel klachten waarbij bewezen is dat acupunctuur helpt.

7. Wat kost een consult ongeveer? In de Europese Unie is bepaald dat wij geen adviestarieven mogen hanteren of prijsafspraken mogen maken. De NMa ziet daar op toe. De tarieven voor een consult kunnen dus variëren. Maar in de praktijk komt het er op neer dat een consult tussen de € 50,- en de € 70,- kost. Een consult afgenomen bij een acupuncturist lid van de NVA, vergoeden meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) de behandeling in hun aanvullende polissen.

8. Hoe verloopt een behandeling? 


Een acupuncturist zal eerst een vraaggesprek afnemen. Vervolgens bekijkt hij de tong en voelt hij de polst. Hieruit volgend stelt hij een diagnose en maakt hij een behandelplan. Dit overlegt hij met de patiënt. De eerste keer is de behandeling veelal oppervlakkig en worden er niet te veel naaldjes gezet. Meestal blijven de naaldjes zo’n 20 minuten zitten.

9. Is acupunctuur veilig? Acupunctuur uitgevoerd door een acupuncturist lid van een erkende beroepsvereniging (NVA, NAAV, Zhong). Deze heeft de juiste opleiding genoten, kent het lichaam goed en weet precies wat hij doet. Ook maakt deze gebruik van steriele wegwerp naalden.

Een bloedinkje of een blauwe plek gebeurt een enkel keer.

10. Tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik veel last gehad van zwangerschapskwaaltjes. Nu ben ik weer zwanger en krijg ik weer behoorlijk wat klachten. Helpt acupunctuur ook bij zwangerschapskwaaltjes? 

Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten opeen natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Bovendien is een behandeling met acupunctuur er juist primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen. Acupunctuur kan ook ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Belangrijk ook wanneer vrouwen heel bang zijn voor een bevalling.

Algemeen:

Acupunctuur is een aanvulling op de Reguliere Geneeskunde en geen vervanging ervan!
Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd uw huisarts.


Meer weten over de acupunctuurpraktijk van Gilles Stoop? Bekijk dan de website
acupuncturist.nl.

Gilles Stoop is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA.), een overkoepelende organisatie van acupuncturisten in Nederland. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen van acupuncturisten die lid zijn van de NVA, NAAV of Zhong.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
3 reacties
  1. Ook behandelingen gegeven door acupuncturisten die aangesloten zijn bij Zhong worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Jammer dat hierboven dat alleen voor acupuncturisten van NVA is vermeld, anders had ik jullie artikel via Twitter verspreid.

  2. Beste Melanie Hendriks,

    Bedankt voor je alertheid. Halverwege het artikel stond het volgende al vermeld: ‘Acupunctuur uitgevoerd door een acupuncturist lid van een erkende beroepsvereniging (NVA, NAAV, Zhong).’

    We hebben er bij gezet dat de behandelingen die aangesloten zijn bij de bovenstaande 3 beroepsverenigingen worden vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =