DraagmoederschapDraagmoederschap

 

Voor vrouwen die zelf niet in staat zijn om een zwangerschap uit te dragen kan draagmoederschap een oplossing zijn. Het paar dat een kindje wenst, kan dan een andere vrouw vragen om het kind voor hen te dragen. Na de geboorte staat de draagmoeder het kindje af aan de wensouders, die het kind dan verder opvoeden en verzorgen.

Vaak is de draagmoeder een bekende of familie van de wensouders. En dit is niet toevallig. Niet alleen is voor beide partijen een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis, ook is commercieel draagmoederschap in Nederland verboden. Een vergoeding voor de gemaakte kosten is uiteraard wel toegestaan.

Bevruchting

Er zijn een aantal mogelijkheden waarop de bevruchting plaats kan vinden. Zo kan er gebruik worden gemaakt van kunstmatige inseminatie. Dit wordt ook wel laagtechnologisch draagmoederschap genoemd, ofwel het klassiek draagmoederschap. De draagmoeder wordt kunstmatig geïnsemineerd met het zaad van de wensvader. De wensvader is dan dus ook genetisch de vader. Mocht hij onvruchtbaar zijn, dan kan er gebruik worden gemaakt van donorsperma.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van ivf. Dit wordt hoogtechnologisch draagmoederschap genoemd. De draagmoeder krijgt hierbij de bevruchte eicel van de wensmoeder ingebracht. Het kind is dan volledig genetisch verwant aan beide wensouders.

Afspraken

Het is verstandig om belangrijke afspraken rondom het draagmoederschap vast te leggen in een contract. Dit kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over het gedrag van de draagmoeder tijdens de zwangerschap, de adoptie en de onkostenvergoeding. Let wel, deze overeenkomt heeft geen rechtsgeldigheid. Het kan gebruikt worden als leidraad voor de wensen van de draagmoeder en de wensouders, maar het kan ook nietig worden verklaard.

De wensouders kunnen niet verplicht worden om het kind te aanvaarden en de draagmoeder kan niet verplicht worden om het kind ter adoptie af te staan. Ook hierdoor is het vaak zo dat de wensouders deze procedure alleen met een bekende of familielid aan willen gaan.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =