Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheidAcupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid

Bij een onvervulde kinderwens ligt de oorzaak even vaak bij de man als de vrouw, soms is het een combinatie van beiden of is de oorzaak onverklaarbaar. IUI, IVF of ICSI lijken dan nog de enige mogelijkheden.

Mannen kunnen echter ook hun bijdrage leveren in het bevorderen van het vruchtbaarheidsproces, acupunctuur biedt ook voor hen uitkomst. Door hiermee de spermakwaliteit te verbeteren wordt de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroot!

Traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur

Acupunctuur heeft in combinatie met Chinese kruiden een positieve uitwerking op de hoeveelheid, vorm en beweeglijkheid van het sperma. Daarnaast wordt gewerkt aan het herstellen van de (nier)energie en het versterken van de circulatie van bloed en energie in het genitaal gebied.

Te veel stress kan een belangrijke factor zijn voor vruchtbaarheidsproblemen. Acupunctuur helpt stress te verminderen en spanning gedoseerd toe te laten.

Wetenschappelijk onderbouwd

In jarenlang wetenschappelijk onderzoek is het positieve effect van acupunctuur op de zaadkwaliteit aangetoond. In de meeste studies ondergaan mannen een reeks van 10 acupunctuursessies in 5 weken, waarbij de controlegroep geen acupunctuur krijgt.

Bij de behandelde groep werden significante verbeteringen van de beweeglijkheid en de morfologie gemeten. Omdat de aanmaak van zaad 70 tot 90 dagen duurt is een behandeling van minimaal 3 maanden aan te raden.

Algemene adviezen

Een gezonde levensstijl draagt bij aan het bevorderen van de spermakwaliteit. Hierin past gezonde (biologische) voeding, regelmatig bewegen en een normaal gewicht. Onderzoek toont aan dat extra inname van foliumzuur, zink, vitamine E, selenium, vitamine C en bèta-caroteen aan te raden is. Deze is niet voldoende aanwezig is in een gezonde voeding.

Verder is het belangrijk om niet te roken, drugs en alcohol te vermijden en niet meer dan 3 koppen koffie per dag drinken. Ze hebben namelijk een schadelijk effect op de spermakwaliteit. De sperma aanmaak functioneert optimaal bij een temperatuur 2 graden lager dan de normale lichaamstemperatuur. Vermijd daarom strak ondergoed, warme baden of sauna’s.

Tot slot, om zo goed mogelijke kwaliteit te produceren wordt geadviseerd om in de periode voorafgaand aan de bevruchting één keer in de twee dagen een ejaculatie te hebben.

Auteur: Gilles Stoop

Gilles Stoop heeft een eigen acupunctuurpraktijk. Bekijk voor meer informatie de website acupuncturist.nl.

Lees ook:

Tien vragen van lezers over acupunctuur en zwangerschap

Vruchtbaarheidsproblemen man

Verlangen naar een baby -kinderwens en vruchtbaarheid 


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + zeventien =