Lesbische moeder mag kind gaan erkennenLesbische moeder mag kind gaan erkennen

Lesbische moeders, die het kind niet fysiek op de wereld hebben gezet, kunnen voortaan juridisch ouder worden zonder dat zij daarvoor naar de rechter moeten. Hier stemde de Tweede Kamer dinsdag mee in.

Nu is het zo dat de vrouw die het kind heeft gebaard, automatisch de moeder is en dat de partner (duomoeder) het kind moet adopteren. Een duur en tijdrovend proces.

Erkenning

De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In de andere gevallen kan de duomoeder het kind erkennen. Deze handeling is een stuk eenvoudiger. De erkenning kan bij de burgerlijke stand worden verricht.

De nieuwe regeling brengt het recht zo veel mogelijk in overeenstemming met de feitelijke situatie van kinderen, die opgroeien in een gezin met twee moeders. Is er sprake van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Twee mannen

Er verandert door de nieuwe regels niets voor twee mannen die een kind hebben. De vrouw die het kind heeft gebaard is automatisch de moeder en er kan dan maar één vader erkennen. Wel gaf staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) tijdens het debat over de nieuwe regels aan om te gaan onderzoeken of het ook mogelijk is dat er drie of meer mensen juridisch ouder kunnen worden van een kind.  

Bron: artikel – Rijksoverheid


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + 19 =