Geeuwen werkt bij baby’s niet aanstekelijkGeeuwen werkt bij baby’s niet aanstekelijk

Geeuwen werkt bij baby’s niet aanstekelijk. Als baby’s of peuters andere mensen zien gapen, hebben ze niet de neiging om zelf ook te geeuwen. Dat hebben Schotse wetenschappers ontdekt.

Tot de leeftijd van vijf jaar nemen kinderen de geeuw niet automatisch over. Dit in tegenstelling tot volwassenen. Zij gaan zelf ook geeuwen als ze een ander zien gapen.

Wetenschappers denken dat het brein van baby’s nog niet voldoende is ontwikkeld om gevoelens van empathie te ontwikkelen. Deze vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van een ander zorgt waarschijnlijk voor de besmettelijke geeuw.

Volgens onderzoeker Jim Anderson vertonen mensen die hoog scoren op het gebied van empathie veel vaker de besmettelijk vorm van gapen. Volgens de onderzoeker tonen verschillende studies aan dat het deel van het brein dat ons in staat stelt om empathie te voelen zich nog in de kindertijd verder ontwikkeld.

De wetenschappers bestudeerden het geeuwgedrag van 22 baby’s en peuters. Zij kregen beelden te zien van gapende kinderen, volwassenen en dieren. Ook zagen ze beelden van hun eigen moeder die geeuwde. Hieruit kwam naar voren dat de baby’s en peuters het geeuwen niet kopieerden.

Kinderen tussen de vijf en elf jaar zijn af en toe vatbaar voor een ‘besmettelijke geeuw’.  Op 11-jarige leeftijd nemen kinderen een geeuw even vaak over als volwassenen dat doen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 7 =