De gevolgen van roken voor je babyDe gevolgen van roken voor je baby

Meeroken is slecht voor de gezondheid van je baby.
Je kind begint al op jonge leeftijd met roken als hij of zij in een rokerige
omgeving opgroeit. Doordat hun lichaam nog in ontwikkeling is en zij sneller
ademen dan volwassenen, komen er meer schadelijk stoffen in hun lichaam. Zowel
op de korte als de lange termijn is dit schadelijk voor de gezondheid van je
baby.

Hieronder een lijst met de gezondheidsrisico’s van meeroken voor je baby.

Luchtweginfecties en verkoudheid

Meeroken is van invloed op de groei en werking van de longen. Het verkleint de zuurstofopname en vergroot de kans op ontstekingen aan de luchtwegen. De kans op bronchitis is hierdoor groter. Ook hebben baby’s die in de rook opgroeien vaker last van kortademigheid en hoesten vaker slijm op. Je baby kan hierdoor last krijgen van hoestbuien en benauwdheid.

Oorontsteking 

Baby’s die meeroken hebben 20 tot 50% meer kans op middenoorontsteking.

Astmatische klachten

Meeroken vergroot de kans op astmatische klachten zoals een piepende ademhaling en benauwdheid.

Meer ziekenhuisbezoeken

In de eerste twee levensjaren gaan baby’s en kinderen van ouders die roken vaker naar een dokter of ziekenhuis. Dit komt vooral doordat zij vaker last hebben van hun luchtwegen. Ook hebben zij meer kans op een infectie aan de luchtwegen.

Wiegendood

Roken bij je baby is één van de mogelijke oorzaken van wiegendood. Wiegendood is het plotseling overlijden van een baby die gezond lijkt te zijn. De oorzaken zijn vaak niet bekend, maar in huis roken kan een verhoogt risico opleveren. 

Gevolgen voor de lange termijn

Sommige klachten ontstaan niet direct, maar pas als je kind ouder is.  De kans op hart- en vaatziekten en longkanker is groter en de longen kunnen zich minder goed ontwikkelen. Dit is vaak pas op latere leeftijd te merken.

Risico’s voor de borstvoeding

Door het roken vermindert de hoeveelheid melk en wordt de melk minder lekker. Ook kan de toeschietreflex verminderen. Als je niet kan of wil stoppen met roken, is het aan te raden in ieder geval tot twee uur voor de voeding niet te roken, maar direct na de voeding te roken. Hierdoor zit er zo veel mogelijk tijd tussen het roken en de voeding. Borstvoeding zorgt voor een betere opbouw van het immuunsysteem en is daarom vaak toch de beste keuze.


Geef een reactie


Deel dit artikel

1 reactie
  1. Prima artikel over de gevolgen van roken in de zwangerschap. Wat ik mis is informatie over stop-mogelijkheden. Recent is er in Nederland een nieuw begeleidingstraject gestart, speciaal voor (aanstaande) zwangeren en hun partners, genaamd “Rookvrij! Allebei?’. Nog steeds blijft dik 6% van de zwangere vrouwen in Nederland roken, een groot deel daarvan wil graag stoppen maar denkt het niet te kunnen of weet niet hoe. Laten we met zijn alleen ons best doen dit getal omlaag te krijgen! Vriendelijke groet, Sylvia Heddema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − zeven =