Wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar?Wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar?

 

Vanuit de basisverzekering worden kosten voor de huisarts en verloskundige tijdens je zwangerschap standaard vergoed. 

Echo

De 12-weken echo en de 20-weken echo worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraar betaalt de vergoedingen voor de echo’s alleen als jouw huisarts, verloskundige of gynaecoloog een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening. Ga bij je zorgverzekeraar na bij welke verloskundige, huisarts of gynaecoloog je terecht kunt.

Met de 12 weken echo wordt er onderzocht of er 1 of meer levende vruchten aanwezig zijn en wordt de duur van je zwangerschap vastgesteld. De 20 weken echo vindt plaats tussen de 20 en 22 weken. Hierbij wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je baby, naar de groei en of er voldoende vruchtwater is. Het doel van het onderzoek is om eventuele lichamelijk afwijkingen op te sporen, zoals een open ruggetje, waterhoofd en hartafwijking.

Combinatietest

De combinatietest wordt vergoed als je een medische indicatie hebt of 36 jaar of ouder bent. Met de combinatietest kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kindje met Downsyndroom.

Eigen risico

Voor de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. Je betaalt dus zelf het eerste deel van de zorg die je ontvangt. In 2011 is het eigen risico € 170,00. Vanaf 2012 wordt het eigen risico verhoogd naar € 220.

Je betaalt geen eigen risico voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Voor kraamzorg geldt wel een verplichte eigen bijdrage. Voor 2010 is dat € 3,90 per uur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze eigen bijdrage via een aanvullende verzekering.

Ivf

Een ivf-behandeling kost ongeveer € 1700. Dit is wel zonder medicijnen. Voor de kosten van de medicijnen moet je uitgaan van een bedrag tussen de € 1250 en € 1750.

De eerste 3 ivf-behandelingen en de bijbehorende medicatie worden vergoed via de zorgverzekering.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vier =