Maak je eigen geboorteplanMaak je eigen geboorteplan

Het is een grote trend: een geboorteplan. Maar wat is een geboorteplan nu precies en wat heb je er aan? Wij vertellen het.

Bij een eerste bevalling weet je niet precies wat je te wachten staat. Veel vrouwen laten de meeste beslissingen over aan de begeleiders. Op het moment van de bevalling is er weinig tot geen gelegenheid om dingen te bespreken. Je bent niet of minder betrokken bij de beslissingen die tijdens de bevalling worden genomen en achteraf had je dingen misschien wel liever anders gezien.

Een geboorteplan zorgt voor een goede communicatie tussen jou en de zorgverleners, zodat jij straks tevreden bent over de wijze waarop jouw bevalling is verlopen.

Tijdens het schrijven van een geboorteplan geef je je gevoelens aandacht. Je komt erachter wat je wensen en ideeën zijn. Het geboorteplan is een communicatiemiddel en geen eisenlijstje.  Het is vaak niet langer dan twee A4’tjes.

Wat schrijf je op?
In een geboorteplan schrijf je op wat je wensen zijn. Waar wil je bevallen, wie wil je bij de bevalling hebben, moeten deze mensen dichtbij staan of juist ver af, in welke houding wil je bevallen, wil je een ruggenprik en wie knipt de navelstreng door? Misschien wil je het liefst thuis bevallen en moet je plotseling toch in het ziekenhuis bevallen. Schrijf dus ook een plan B op. Mocht je in het ziekenhuis moeten bevallen, in welke houding wil je dan bevallen?

Hoe je het opschrijft kan op verschillende manieren. In het land worden workshops aangeboden waar je leert hoe je het best een geboorteplan kunt schrijven. Natuurlijk heb je niet perse een workshop nodig om een plan te schrijven. De workshop helpt je alleen goed na te denken over je wensen. Samen met je partner kom je tot een afgewogen plan.

Ondanks jouw wensen is het belangrijk om flexibel te zijn. Een bevalling kan altijd anders lopen dan gepland. Houd een geboorteplan kort, bondig en vooral positief. Selecteer de belangrijkste punten. Bespreek het plan met je verloskundige, zodat hij of zij alle punten begrijpt.

Doel van een geboorteplan
Een geboorteplan zorgt ervoor dat je met een positief gevoel de bevalling in gaat. Het geeft rust. Tijdens de bevalling hoef jij je geen zorgen te maken over wat er om je heen gebeurt. Je verloskundige weet precies hoe jij het allemaal wilt hebben. Uiteindelijk kijk je tevreden terug op een bevalling, waarin jouw wensen en gevoelens centraal stonden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 1 =