Steeds vaker ruggenprikken bij bevallingen



Steeds vaker ruggenprikken bij bevallingen

Het gebruik van de ruggenprik in ziekenhuizen is in zes jaar tijd verdrievoudigd. Steeds meer vrouwen vragen om pijnbestrijding tijdens de bevalling. Dat blijkt uit de cijfers van de Perinatale Registratie Nederland.

Deze stijging heeft vooral te maken met een nieuwe richtlijn. Vanaf 2008 kunnen vrouwen tijdens de bevalling zelf bepalen of ze pijnbestrijding willen wanneer de pijn ondraaglijk wordt. Voor die tijd bepaalde de arts of ze een verdoving kregen of niet.

Vorig jaar werd de ruggenprik bij 22 procent van de bevallingen gebruikt. De afgelopen maanden is dit percentage gestegen. Maar niet alleen de ruggenprik wordt steeds vaker gebruikt. Ook de morfinepomp is in trek. De vrouw kan met deze pomp zelf bepalen hoeveel verdoving ze krijgt toegediend.

In andere westerse landen is pijnbestrijding al lange tijd een standaard behandeling tijdens de bevalling. In Nederland echter niet, omdat velen vonden dat pijn nu eenmaal hoort bij een bevalling. Volgens sommige deskundigen is baringspijn goed voor de binding tussen moeder en kind.

Hoe denk jij over pijnbestrijding tijdens de bevalling?


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =