Tips voor de eerste dagen na de bevallingTips voor de eerste dagen na de bevalling

De meeste vrouwen zijn na de bevalling snel moe. Logisch, want je lichaam heeft de afgelopen maanden het nodige te verduren gehad. Je lichaam heeft negen maanden lang hard gewerkt om je kindje gezond op de wereld te zetten. Rust houden na de bevalling is daarom belangrijk. Maar hoe doe je dat als het kraambezoek alweer voor de deur staat?

Hoeveelheid bezoek
Sommige vrouwen vinden het juist fijn om veel bezoek te ontvangen. Wanneer je je goed voelt en er van geniet is dat natuurlijk geen probleem. Toch kun je na een bevalling behoorlijk moe zijn. Je lichaam moet herstellen, emotionele spanningen kosten energie en het opgang komen van borstvoeding kan slopend zijn.

Het is belangrijk dat je duidelijk bij je partner en de kraamverzorgster aangeeft hoe je je voelt. Zij kunnen je beschermen tegen te veel en langdurig bezoek. Ben je erg moe en blijft het bezoek te lang, geef dan vriendelijk aan dat jij en de baby graag willen rusten. Voel je vooral niet schuldig.

Baby vasthouden
De meeste bezoekers willen natuurlijk je kindje vasthouden. Natuurlijk is dat helemaal geen probleem, maar wanneer het te druk wordt en je merkt dat je baby hier niet goed op reageert is het verstandig om even in te grijpen. Toch is het per persoon verschillend. De ene moeder vindt het geen probleem wanneer hun baby vaak wordt opgepakt, de andere kan hier iets meer moeite mee hebben. Volg vooral je gevoel. Wil je liever niet dat iedereen je kindje maar oppakt, geef dat dan duidelijk aan. Het kraambezoek zal dat moeten respecteren.

Extra hulp
Wettelijk gezien heb je minimaal 24 uur recht op kraamhulp. Als je borstvoeding geeft heb je vaak 49 uur kraamzorg, verdeeld over ongeveer acht dagen. Toch is het prettig om extra hulp te hebben wanneer je geen kraamhulp meer hebt. Extra hulp is altijd fijn en ook nog gezellig. Sommige moeders zien er een beetje tegen op om voor het eerst alleen voor hun baby te moeten zorgen. Misschien is er een familielid (opa, oma, tante, oom of een vriendin) die je graag af en toe wilt hebben in het huishouden of met andere klusjes.

 


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 13 =