Baby bluesBaby blues

Na de geboorte van je kindje hoor je op de befaamde roze wolk te zitten. Maar het kan voor een kersverse moeder behoorlijk lastig zijn als blijkt dat die roze wolk spoorloos is. Je voelt je onzeker, je bent in de war en huilt om de geringste dingen.

Maak je geen zorgen, je hebt namelijk kraamtranen, oftewel last van Baby blues. Maar liefst vijftig tot tachtig procent van de kersverse moeders bevindt zich na de bevalling in het ‘zwarte gat’. Gelukkig gaat de Baby blues bij de meeste vrouwen na een aantal dagen weer over. Slecht tien procent kan zich er niet over heen zetten en komt in een postnatale depressie terecht.

De Baby blues treedt vaak binnen 3 tot 10 dagen na de bevalling op. Soms duurt het slechts enkele uren, maar het kan ook een paar dagen duren.

Wat is de oorzaak van de Baby blues?
Eerder werd een daling van het oestrogeenpeil als oorzaak van de Baby blues gegeven. Maar Duitse wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ook een enzym een veroorzaker is. Uit het onderzoek blijkt dat het enzym monoamine oxidase A na de bevalling sterk toeneemt. Dit heeft een negatief effect op serotonine- en dopamine en die zorgen nu juist voor een goed gevoel. Hoe dan ook, het liefst wil je dat de Baby blues snel voor bij is en volop kunt genieten van je kleintje.

Hoe ga je om met de Baby blues?
De juiste manier om met de Baby blues om te gaan is: accepteren. Accepteer dat jij je een aantal dagen minder goed voelt. Logisch, negen maanden lang heeft je lichaam aan topsport gedaan. In deze maanden heb je grote veranderingen meegemaakt. Je hebt je negen maanden naar de komst van de kleine toegeleefd. Het is dan volkomen normaal dat je weer tot rust moet komen.

Probeer deze dagen zo veel mogelijk te ontspannen. Rust goed uit en laat je maar even verwennen door iedereen om je heen. Laat het over je heen komen en besef dat het na een paar dagen weer over is. Mocht het na een aantal dagen niet over gaan en blijf je depressieve gevoelens houden breng dan even een bezoek aan je huisarts. Het kan zijn dat er sprake is van een postnatale depressie.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =