KoortsKoorts

Onze gemiddelde lichaamstemperatuur ligt rond de 37,5 graden. Bij een temperatuur hoger dan 38 graden spreken we van koorts. Koorts is een manier van het lichaam om een ziekte te bestrijden. Je immuunsysteem werkt namelijk beter bij een hoge temperatuur. Dat je baby koorts heeft, is dus op zich een goed teken: hij of zij is bezig om weer gezond te worden. Ook gaat het regelen van de temperatuur bij baby’s soms nog niet helemaal goed. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken. De koorts zal vanzelf weer overgaan als de ziekteverwekkers (meestal een bacterie of een virus) verslagen zijn. Wel moet je opletten dat je kindje genoeg drinkt. Doordat je kindje meer vocht verliest en waarschijnlijk ook minder drinkt doordat hij of zij zich niet goed voelt, kan je kindje namelijk uitdrogen.

Behandeling koorts

Het is belangrijk dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Als je kindje niet wil drinken, kun je het beste vaak kleine beetjes te drinken geven. Als je borstvoeding geeft, leg je hem wat vaker aan.

Bij kinderen jonger dan drie maanden wordt geadviseerd om bij een temperatuur hoger dan 38 graden naar de huisarts te gaan. Ook als je kind versuft overkomt of een koortsstuip krijgt, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Blijf je kindje controleren met een thermometer. Als de koorts blijft stijgen, neem dan contact op met de huisarts.

Er wordt wel eens gedacht dat een kind met koorts warm gehouden moet worden. Dit is echter niet waar. Kleed je kindje luchtig, en zorg dat hij de warmte kwijt kan. Probeer wel te voorkomen dat je kindje het weer te koud krijgt. Dit gevaar bestaat als je kindje veel zweet.

Het is niet verstandig zelf met koortsonderdrukkende medicijnen in de weer te gaan. Ten eerste versnelt de koorts juist het herstelproces, en ten tweede zijn maar weinig medicijnen geschikt voor erg jonge kinderen. Laat een eventuele behandeling met medicijnen dus aan de huisarts over. Wel kun je kinderen ouder dan drie maanden een paracetamol geven. Lees goed in de bijsluiter of het medicijn geschikt is voor jonge kinderen, en hoeveel er toegediend mag worden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 11 =