Je baby laten inenten; is dat wel nodig?Je baby laten inenten; is dat wel nodig?

In Nederland komen veel ziektes niet meer voor, waar je baby wel tegen ingeënt wordt. Is het dan nog wel noodzakelijk dat je baby een vaccinatie krijgt? Het niet inenten van baby’s en kinderen zou er mogelijk wel voor kunnen zorgen dat ziektes terugkeren. Maar ook tijdens een reis kunnen ze een ziekte oplopen.

Tussen 1900 en 1950 werden in Nederland baby’s en kinderen ingeënt omdat ziektes als polio en difterie voor kwamen. Wanneer wij ervoor kiezen om onze baby’s en kinderen hier niet meer tegen te laten inenten zullen deze ziektes vrijwel onmiddellijk terugkeren.

Biblebelt

Het zogeheten ‘Biblebelt’, het gebied tussen de Veluwe en Zeeland, die eind mei werd getroffen door een uitbraak van mazelen. Deze groepering kiest grotendeels ervoor om hun kinderen niet te vaccineren vanwege hun geloofsovertuiging. Gezien de lage vaccinatiegraad in de Biblebelt was de kans groot dat de ziekte zich verder ging verspreiden onder ongevaccineerde kinderen in deze regio. 

Engeland

Een ander voorbeeld hiervan is Engeland, in de jaren ’70 besloten zij te stoppen met het inenten tegen kinkhoest. Deze ziekte kwam vervolgens onmiddellijk weer terug en er ontstond een enorme golf van nieuwe patiëntjes met kinkhoest. In de jaren ’80 gebeurde dit ook met difterie in Oost-Europa. In ons land komen geregeld polio-epidemieën voor. Dit komt omdat in bepaalde bevolkingsgroepen nog te weinig ingeënt wordt.

Reizen

Ziektekiemen worden vaak vanuit het buitenland geïmporteerd. Hier komen veel ziektes waartegen baby’s en kinderen in Nederland worden ingeënt nog altijd voor. Doordat mensen steeds meer gaan reizen, wordt de kans dat dit gebeurt steeds groter. Het is daarom niet zo dat je je baby niet meer hoeft te laten vaccineren als een ziekte niet meer in Nederland voorkomt. De vaccinatie is pas niet meer nodig als in de hele wereld de ziekte niet langer voorkomt. Dit is tot op heden alleen gelukt met de pokken. Ook met andere ziekten wordt nu geprobeerd dit voor elkaar te krijgen. Om deze reden is het nog altijd nodig om je baby te laten vaccineren.

Niet verplicht 

In Nederland is het niet verplicht om je baby te laten inenten. Geloofsovertuigingen kunnen hier een rol in spelen, ook vinden sommige ouders het risico op mogelijke bijwerkingen te groot. Toch kiest meer dan 95% van de ouders er wel voor om hun baby te laten inenten. Stel bij het maken van een keuze de gezondheid van je baby en laat je goed informeren, dit kan bij het consultatiebureau. 


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − een =