Gaat jouw kind astma ontwikkelen?Gaat jouw kind astma ontwikkelen?

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat een nieuw ontwikkelde ademtest kan laten zien of jonge kinderen kans hebben op het ontwikkelen van astma. Astma is een ontsteking aan de luchtwegen en is meestal chronisch. Ongeveer 40% van de kinderen tussen de 0 en 6 jaar krijgt er een keer last van. De diagnose van astma wordt vaak onterecht vastgesteld.

Astma

Klachten zoals hoesten, een zagende of piepende ademhaling en benauwdheid kunnen ook veroorzaakt worden door een virale infectie. Er is op dit moment nog geen test die hier onderscheid tussen kan maken.
In het onderzoek werd de lucht die kinderen uitademen onderzocht. Deze kinderen waren in de leeftijd tussen de twee en vier jaar en hadden allemaal last van een piepende ademhaling. Ook werd het bloed onderzocht om te bepalen of er een ontsteking aanwezig kon zijn. Als de kinderen zes jaar waren, werd pas de diagnose vastgesteld. Uit de groep van 200 kinderen bleek dat 76 kinderen uiteindelijk astma hadden ontwikkeld. Bij 90% van de kinderen konden de onderzoekers voorspellen of zij astma zouden ontwikkelen. Dit was te zien aan de ontstekingsactiviteit en de uitademingslucht. Deze is verschillend bij niet-astmapatiënten en astmapatiënten.

Met deze test kan onterechte medicatie voorkomen worden. Veel kinderen krijgen nu nog onterecht de diagnose astma en krijgen dus medicatie voorgeschreven die zij niet nodig hebben. Het is een vrij eenvoudige test en deze zou in de toekomst ook bij de huisarts uitgevoerd kunnen worden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =