Antistoffen en vaccinatiesAntistoffen en vaccinaties

Je baby krijgt tijdens de zwangerschap antistoffen mee. Deze beschermen je kind tot twee maanden na zijn of haar geboorte tegen virussen en bacteriën. Als je borstvoeding geeft, krijg je kind ook antistoffen binnen.

Om je kind daarna nog steeds te beschermen tegen bacteriën en virussen, krijgt je kind vaccinaties. Als je kind twee manden oud is, krijgt hij of zij twee prikken. De eerste prik is de DKTP-Hib-HepB en de tweede prik is tegen pneumokokken. Beide prikken moeten later nog een paar keer herhaald worden. Als je kind 14 maanden oud is, krijgt hij of zij de BMR-prik en een inenting tegen meningokokken C.

Door deze basisvaccinaties zijn kinderen voor hun hele leven beschermd. Alleen de prikken tegen tetanus en difterie bieden maar tien tot vijftien jaar bescherming. Alle vaccinaties zijn effectief. Ongeveer 95% van de kinderen is dan beschermd tegen deze gevaarlijke ziekten. Mocht je kind toch de ziekte krijgen, dan is het verloop vaak minder ernstig. Veel van deze gevaarlijke ziekten komen door de vaccinaties nauwelijks nog in Nederland voor.

Kinderen krijgen vanzelf een oproep van de entadministratie voor de vaccinaties. Als je deze oproepen niet ontvangt, kan je contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =