Voor- en nadelen kinderdagverblijfVoor- en nadelen kinderdagverblijf

Wanneer jij weer aan het werk gaat is er iemand anders die voor je kind zorgt. Dat kan een familielid zijn, zoals opa, oma, een tante of een zus. Maar je kunt je kindje ook naar het kinderdagverblijf (crèche) brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kinderdagverblijf?

Een kinderdagverblijf kent veel voordelen. Zo krijgt je kindje individuele aandacht en wordt je kindje verzorgd. Baby’s worden verschoond, gevoed, geknuffeld en getroost. Iedereen in het kinderdagverblijf doet zijn best om je kindje het naar zijn zin te maken. Door middel van creatieve bezigheden worden de dreumes en peuters gestimuleerd. Ook wordt er samen gezongen, gespeeld en gegeten. Kinderen leren goed om met andere kinderen samen te spelen en te wachten op hun beurt. De allerkleinsten kunnen rustig in een aparte ruimte slapen.

Op een kinderdagverblijf maakt je kindje kennis met een andere omgeving. Op deze manier leert je kindje om te gaan met andere regels en manieren die normaal gesproken thuis gelden. Bovendien krijgen kinderen die zich vertrouwd en veilig voelen op het kinderdagverblijf veel zelfvertrouwen.

Natuurlijk kent een kinderdagverblijf ook nadelen. Het eerste nadeel is dat de opvang geld kost. Wanneer opa of oma oppast is dat natuurlijk een stuk goedkoper. Een ander nadeel is dat de opvoeding van je kind gedeeltelijk wordt overgenomen. Voor een kind kan dat verwarrend zijn. Toch kan een kind snel aanvoelen dat op andere plekken andere regels gelden. Ook komt je kind eerder in aanraking met verkoudheden of kinderziektes. Je zult je kindje moeten ophalen wanneer hij ziek is. Dit om besmetting met andere kinderen te voorkomen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
3 reacties
  1. Bedankt voor dit heldere overzicht over de voor- en nadelen van het kinderdagverblijf. De voordelen vind ik persoonlijk erg overtuigend. Ik vind het vooral mooi dat mijn zoontje ook met andere kinderen speelt en al vroeg leert sociaal te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 6 =