Het kolfverlofHet kolfverlof

 

In ons land hebben pas bevallen moeders het recht om borstvoeding te blijven geven wanneer zij weer aan het werk zijn. Het kolfverlof maakt het mogelijk dat de moeder gedurende de eerste negen maanden na de bevalling haar werk mag onderbreken om te kolven of het geven van borstvoeding. Dit mag zo vaak en lang als het nodig is, met een maximum van een kwart van de arbeidstijd. De werkgever is verplicht deze tijd door te bepalen. Ook moet hij een ruimte beschikbaar stellen waarin je ongestoord kunt kolven of voeden.

In tegenstelling tot voor de werkgever, gelden er voor de borstvoedende vrouw geen plichten. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo is het voor je werkgever wel zo prettig om van tevoren al aan te geven dat je wilt gaan kolven. Jullie kunnen dan voordat het zover is, alvast met elkaar afstemmen waar je dit gaat doen en op welke momenten dit het beste past.

Beginnen met kolven

Als je nog nooit hebt gekolfd, is het wel zo prettig om een week of drie voordat je weer gaat werken alvast te oefenen. Ook voor je baby zal het even wennen worden. Daarom is het verstandig om je baby ook alvast te gaan oefenen met het drinken uit een flesje.

Het apparaat

Als je wilt kolven heb je natuurlijk een kolfapparaat nodig. Deze kun je huren of kopen. Als je een apparaat huurt, moet je de bijbehorende accessoires, vanwege de hygiëne, vaak nog bijkopen. Het gaat dan om onderdelen die in contact komen met de afgekolfde melk. Op deze manier worden er geen bacteriën of virussen overdragen.

Tips

Zorg dat je gaat kolven op een rustige plek, die warm genoeg is en waarbij jij tot rust kunt komen.

Probeer het kolven zo snel mogelijk in je dagelijkse routine op te nemen. Zo zie je het niet als een lastige onderbreking, maar als iets dat er gewoon bij hoort.

Geef jezelf even de tijd om het onder de knie te brengen. Het kan even duren voordat je voldoende melk kolft om je kindje te kunnen voeden.

Hou rekening met de reistijd van en naar je werk. De melk moet namelijk koel blijven tijdens het vervoer.

Zorg ervoor dat je melk altijd voorzien is van een datumstikker en  een naam. Als je de melk dan op je werk in de koelkast zet, weet iedereen dat het van jou is. Ook weet je zelf altijd van welke datum de melk is.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + dertien =