AfkolvenAfkolven

Om een voorraad moedermelk te hebben kun je moedermelk afkolven. Dit is handig voor als je een dagje zonder je kind bent, wanneer je weer gaat werken of als borstvoeding geven niet volgens plan verloopt.

Er zijn verschillende manieren om moedermelk af te kolven. Kies de manier die het beste bij jou past. Ga je af en toe een dagje weg zonder de baby, dan is waarschijnlijk de handkolf het meest geschikt. Ga je weer parttime aan het werk, waardoor je langer en vaker van huis bent dan is de kleine elektrische kolf prettig. Moet je heel vaak kolven, omdat je een fulltime baan hebt dan kun je kiezen voor een zwaardere elektrische kolf.

Afkolven
Wanneer je begint met afkolven is het goed om in een rustige, warme en afgesloten ruimte te gaan zitten. Zorg dat je warm bent en comfortabel zit. Als je voldoende ontspannen bent krijg je makkelijker een toeschietreflex waardoor de melk gaat stromen.

Het is goed om je borsten eerst te masseren. Dit doe je door met je vlakke hand rondjes op je tepels te draaien. Komt de toeschietreflex niet makkelijk, dan kun je oxytocine neusspray gebruiken. Deze spray bevat een hormoon dat de melk toeschiet.

Het is verstandig om goed te ontbijten voordat je naar je werk gaat. Je kunt dan makkelijker meer melk afkolven. Ben je een dag vrij? Kolf dan ook af. Je baby kan aan de ene borst drinken en je kunt de andere borst afkolven.

Nog even de voordelen van het kolven op een rij:
-Het bespaart tijd
-Het vetgehalte in de melk stijgt
-De melkproductie wordt extra gestimuleerd

Tips om het toeschietreflex te bevorderen:
-In een afgesloten ruimte zitten
-Comfortabel zitten
-Aan je baby denken
-Foto van je baby bekijken
-Beide borsten tegelijk afkolven
-Glas water drinken tijdens het kolven
-Zorgen dat je borsten warm zijn tijdens het kolven
-Afleiding zoeken, zoals televisie kijken of lezen, tijdens het kolven

Let er op dat het kolven geen pijn doet.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 16 =