Bescherming tegen de zonBescherming tegen de zon

De zon zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Dit is weer goed voor onze botopbouw. Ook krijgen we een mooi kleurtje van de zon en worden we vrolijk wanneer we na een paar maanden regen, kou en wind weer de eerste zonnestralen zien.

Helaas zitten er ook nadelen vast aan lang in de zon liggen. De kans op huidkanker wordt aanzienlijk groter en elke keer wanneer je huid door de zon verbrandt, beschadigen de huidcellen. Vooral bij kinderen zijn deze huidcellen nog erg kwetsbaar. Daarnaast gaat de celdeling, doordat ze in de groei zijn, zo hard dat de beschadigde huidcellen niet goed kunnen herstellen. Het resultaat: ‘littekens’ diep in de huidcellen. Hoe meer ‘onzichtbare’ littekens je kind heeft, des te groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Reden genoeg om je kind goed tegen de zon te beschermen en zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Wij geven je een aantal tips voor een mooi, gezond babyhuidje:

  • Neem je kindje buiten de ‘kritische’ uren mee naar buiten. Dus voor twaalf uur ‘s ochtends of na drie uur ’s middags.
  • Bouw het aantal zonuren langzaam op. Ga eerst tien minuten met je kindje naar buiten in de zon.
  • Smeer je kindje een half uur voordat je naar buiten gaat in met zonnebrandcrème (factor 20-30).
  • Smeer je kindje om de twee uur in. Smeer vooral de oren, neus en nek extra goed in. Ook wanneer je gaat wandelen of fietsen.
  • Ook in de schaduw kan je kind verbranden.
  • Zorg ervoor dat je kindje een hoedje/petje en zonnebril draagt. 

Toch verbrand? Smeer je kindje in met after-sun. Een koud washandje biedt verkoeling. Trek niet te strakke kleding aan en houdt je kindje voorlopig uit de zon, totdat de huid volledig is hersteld. Raadpleeg een arts bij jeuk, blaren en hoge koorts.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes − twee =