Wat is wiegendood?Wat is wiegendood?

Wiegendood is het onverwachts, en vaak niet te verklaren, overlijden van een baby. Als een baby overlijdt aan wiegendood, is het vrijwel altijd in het eerste levensjaar.

Om andere oorzaken uit te sluiten, wordt er een zo uitvoerig mogelijk onderzoek verricht. Pas wanneer ook een volledig onderzoek geen verklaring van de dood kan weergeven, mag er worden gesproken van wiegendood.

Soms wordt er bij uitgebreid onderzoek toch nog een verklaring gevonden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een hartafwijking of een snel verlopen infectie.

De afgelopen decennia zijn er veel studies gedaan naar wiegendood en konden er een aantal risicofactoren worden vastgesteld. Niet alle factoren zijn te beïnvloeden, zoals een vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht, maar gelukkig heb je er ook een aantal zelf in de hand. Factoren waarop je zelf grip hebt zijn de ligging van je kindje, roken, drugs- en medicijngebruik, kleding tijdens het slapen en het dekbedje.

In het artikel ‘slaaphouding baby’ lees je wat de beste slaaphouding is voor je kindje en waar je allemaal op moet letten.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =