Wat is het Shaken Baby Syndroom?Wat is het Shaken Baby Syndroom?

Shaken Baby Syndroom betekent letterlijk ‘syndroom van de geschudde baby’. Een kindje ondervindt ernstig letsel als gevolg van heftig schudden of het hardhandig wegleggen door een volwassene. Het syndroom komt het meest voor bij baby’s die jonger dan een jaar zijn. Het Shaken Baby Syndroom gebeurt vaak als reactie op veel huilen van de baby. Ouders verliezen dan verder hun geduld.

Het heftig schudden of het hardhandig wegleggen van een baby kan grote gevolgen hebben. In vergelijking met de rest van het lichaam is het hoofdje van een baby groot en zwaar, terwijl de nekspieren nog niet sterk genoeg zijn om het hoofd tegen te houden wanneer dit heen en weer gaat. Door het schudden van de baby botsen de hersenen, die nog erg kwetsbaar zijn,  als het ware tegen de schedel. Ook kunnen de bloedvaten in de hersenen gemakkelijk scheuren.

Gevolgen

In het ergste gevolg kan de baby overlijden aan de gevolgen. Ook kan de baby een verstandelijke en lichamelijk handicap ontwikkelen, op latere leeftijd leer- of gedragsproblemen krijgen, problemen met de motoriek overhouden of een achterstand in de ontwikkeling krijgen.

Alle baby’s huilen. Ze hebben nu eenmaal geen andere manier om aan te geven dat ze zich niet prettig voelen. Ondanks deze wetenschap kan het huilen van je kindje een zware belasting voor je zijn. Misschien ben je teleurgesteld omdat je andere verwachtingen had. Maar ook kan het je fysiek helemaal uitputten.

Huilbaby

Als je baby veel huilt, vraag dan eens advies bij het consultatiebureau of bij je huisarts. Hoe eerder je om hulp vraagt, des te makkelijker het is om het huilen te verminderen. Vraag ook eens iemand anders om een paar uurtjes op te passen en ga even iets voor jezelf doen. Door even bij te komen kun je vaak ook weer meer geduld opbrengen voor je kindje.

Want hoe klein je baby ook is, het is gevoelig voor de sfeer die jij uitstraalt. Probeer daarom te voorkomen dat jullie in een vicieuze cirkel terechtkomen. Als jij geïrriteerd bent zal je kindje daarop reageren door nog meer te gaan huilen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =