Waarom huilen baby's?Waarom huilen baby's?

Veel ouders zouden graag zien dat hun baby nooit zou huilen. Vergeet echter niet dat huilen bij een pasgeborene een van de weinig manieren is om zich te uiten. Een baby laat verschillende manieren van huilen horen om verschillende dingen te laten weten.

Een baby huilt als ze ergens behoefte aan heeft. Het verhaal dat een baby huilt om haar longen te trainen is onzin. De longen worden al getraind bij de ademhaling. De baby houdt pas op met huilen als ze krijgt wat ze nodig heeft (of in slaap valt). Dit kan van alles zijn van voedsel tot geborgenheid. Het kan ook zijn dat de baby in een nieuwe levensfase komt wat spanning en onrust oplevert.

De meest voorkomende redenen van huilen zijn:

1. Honger: honger is de meest voorkomende reden van huilen voor een jonge baby. Gelukkig is dit ook gemakkelijk te verhelpen. Als een baby na op een speen te hebben gezogen opnieuw begint te huilen, dan is waarschijnlijk haar maagje leeg en heeft ze behoefte aan voeding.

2. Pijn: het kan zijn dat de baby buikkrampjes heeft of haar badje is een paar graden te warm.

3. Schrik en Angst: als de baby op een of andere manier teveel prikkels ontvangt, wat dit dan ook mag zijn, kan ze gaan huilen. Harde geluiden, fel licht, koude handen, het kan van alles zijn. Plotselinge gebeurtenissen kunnen haar doen schrikken en huilen.

4. Timing. Wat een baby op het ene moment leuk vindt, moet ze op een ander moment om huilen.  Het kan zijn dat ze slaperig is, vermoeid of hongerig is. Al ga je een hongerige baby verschonen of in bad doen, dan is de kans op een huilbui groot.

5. Bloot zijn: veel ouders denken dan hun baby gaat huilen omdat het omkleden zo ‘onhandig’ en langzaam gaat. Ze moeten zich realiseren dat baby’s het naakt zijn ook als onprettig kunnen ervaren. Dit hoeft overigens niet door kou te komen.

6. Kou: als het slaapkamertje te koud is zal de baby gaan huilen. Warmte is dan de enige oplossing om haar stil te krijgen.

7. Spier en zenuwtrekken: Pasgeboren baby’s schommelen vaak tussen waken en slapen. Dit kan tot onverwachte bewegingen leiden waar ze zelf van schrikken. Huilen is het gevol. Het inwikkelen van de baby kan een goede oplossing zijn.

8. Behoefte aan lichamelijk contact: op sommige momenten begint de baby te huilen op het moment dat ze wordt neergelegd. Ze heeft dan een sterke behoefte aan lichamelijk contact, geborgenheid, veiligheid. Mocht het huilen niet stoppen door haar op te pakken, loop dan met haar rond. De wiegende bewegingen maken haar rustig.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 1 =