Omgaan met verlatingsangstOmgaan met verlatingsangst

 

Bij kinderen komt verlatingsangst vaak voor, vooral bij jonge kinderen. Ze gaan huilen wanneer vertrouwde mensen uit de omgeving even weg gaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je je kind wegbrengt naar de crèche, maar ook als je je kind naar bed brengt of wanneer hij ’s nachts wakker wordt en merkt dat hij helemaal alleen is.

Tussen de leeftijd van acht en achttien maanden is deze angst meestal het hevigst. De angst verdwijnt doorgaans als je kind een jaar of drie is. De omgeving wordt dan al een stuk vertrouwder en je peuter kan zich nu ook beter uiten en is zelfredzamer geworden.

Als ouder is het belangrijk om deze angst serieus te nemen. Troost je kindje dus al hij bang is of in paniek. Probeer het in ieder geval niet te forceren. Aan de andere kant moet je er ook weer niet in doorslaan. Kinderen voelen het goed aan wanneer je krampachtig doet. Je kindje krijgt dan het idee dat er echt iets is om bang voor te zijn.

Een aantal tips

Neem duidelijk afscheid van je kindje met een dikke knuffel en een vast ritueel. Verdwijn nooit zomaar. Begroet je baby ook weer uitbundig als je terugkomt.Wanneer je je kindje naar de crèche of een ander oppasadres brengt, houdt het afscheid nemen dan kort. Blijf niet te lang bij je kindje en kom ook niet even terug om te kijken hoe het gaat. Dit maakt het voor je baby alleen nog maar moeilijker.

Als je thuis uit beeld bent voor je kindje, laat dan nog wel je stem even horen. Zing bijvoorbeeld een liedje of rommel wat in huis. Vertrouwde geluiden kunnen je kindje gerust stellen.

Het ‘kiekeboe’ spelletje is bij baby’s een goede manier om te oefenen dat als ze je even niet zien, dit niet hetzelfde is als dat je weg bent en niet meer terugkomt. Je kindje leert van deze methode dat je even weg kunt zijn maar dat je altijd weer terugkomt.

Veel baby’s hebben een hekel aan een stille, donkere kamer. Probeer eens of het beter gaat met een klein lampje en wat geluid. Sommige baby’s reageren goed op een baby-ei dat continu het geluid van de zee geeft. Het voordelen hiervan is dat je het ook mee kan nemen, bijvoorbeeld op vakantie of wanneer je kindje uit logeren gaat.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =