Alimentatie: je kind financieel ondersteunenAlimentatie: je kind financieel ondersteunen

Voor een kind is het beter als zijn ouders bij elkaar zijn. Toch kan het soms onvermijdelijk zijn om als ouders te scheiden. Als je dan samen een kind hebt, is het goed om afspraken te maken over de omgang en alimentatie.

Als ouders ben je beide verplicht om het kind financieel te ondersteunen. Je kan proberen om samen een plan over de alimentatie te maken. Deze moet je dan voorleggen aan de rechter. De rechter beslist uiteindelijk namelijk altijd over het bedrag dat betaald moet worden.

De rechter houdt voor de bepaling van de alimentatie rekening met behoefte, draagkracht en vergelijking. Welke behoefte heeft de partner die voor het kind zal gaan zorgen? Hierbij wordt gekeken naar het inkomen en de situatie voor de scheiding. Ook kijkt de rechter naar het inkomen van de partner die alimentatie gaat betalen. De rechter kijkt wat de partner zelf minimaal nodig heeft. De rest van het inkomen wordt de draagkrachtruimte genoemd.

De rechter vergelijkt vervolgens de behoefte en de draagkracht. Op basis hiervan wordt de alimentatie vastgesteld. De bedragen veranderen jaarlijks en worden vaak met een bepaald percentage aangepast.

Lees ook:
Niet getrouwd: ouderlijk gezag regelen
Relatie na de bevalling


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =