Starten met opvoedenStarten met opvoeden

Kon je baby zich eerst nog niet voortbewegen, opeens merk je dat de kleine begint met kruipen of zelfs lopen. Een bijzondere ervaring, maar dit betekent ook dat de kleine nieuwsgierig wordt naar alles wat los en vast zit. Logisch, want er is niets leukers dan op verkenningstoer te gaan. Vanaf nu moet je gaan opvoeden.

Nee zeggen
Veel ouders worden er moe van: het voortdurend nee zeggen. ‘Nee, niet aankomen’, ‘Nee, niet doen’, ‘Nee, dat is vies’. Voor baby’s hebben woorden als ‘mag niet’ en ‘niet doen’ nog geen betekenis. Pas na veel herhalingen. Maar hoe vaker je nee zegt, hoe minder effect het gaat hebben. Dit houdt niet in dat je helemaal geen nee meer mag zeggen, maar sla er niet in door.

Negeren
Soms kun je beter dingen die je niet leuk vindt negeren. Als je baby zijn eten weer uitspuugt en jij reageert daarop is dat natuurlijk een leuk spelletje voor hem. Dus doet hij het nog een keer, want hij krijgt reactie/ aandacht. Hetzelfde geldt voor lachen. Als je kindje eten in zijn neus stopt in plaats van in zijn mond kan dat lachwekkend zijn. Toch kan je kindje dit ook zien als aanmoediging om het de volgende keer weer te doen. Je lach even verbergen is in zo’n geval beter.

Dreumes
Vanaf 1 jaar kun je gaan uitleggen. Je kindje zal het nog niet heel goed begrijpen, maar het is een investering voor later. Vertel aan je kindje waarom hij iets niet mag doen. Je kindje is nieuwsgierig. Zorg dat je hem hierin niet remt, maar wees wel alert. Houd hem voortdurend in de gaten. Een kindje ontwikkelt zich door te ontdekken. Langzaam ontdekt hij meer dingen. Dan beseft hij dat thee heet is, dat eten wat op de grond ligt vies is en dat je het eten niet op tafel moet uitsmeren. Het echte opvoeden begint pas als je kind een peuter is. 

Opvoeden in het algemeen
Voor opvoeden heb je veel geduld, inzicht, mensenkennis, liefde en humor nodig. Vanaf de geboorte moet je communiceren. Dat zal nooit ophouden. Bedenk dat bij opvoeden ook lol maken hoort. Je moet consequent zijn en soms streng, maar ook behulpzaam zijn en een gezonde dosis humor hebben. Laat bovendien je kind, op welke leeftijd ook, ontdekken en geef hem de nodige vrijheid. Wees eerlijk en open.


Geef een reactie


Deel dit artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 1 =