Hoe leer je je kind delen?Hoe leer je je kind delen?

Kinderen in de leeftijd van drie tot vier jaar hebben vaak moeite met delen. Ze willen niet dat anderen met hun speelgoed spelen of aan hun spullen komen. Op deze leeftijd leren kinderen dingen voor anderen te doen en dat het een goed gevoel kan geven om dingen te delen. Toch is het nog vaak een uitdaging voor ze om te wachten als een ander aan de beurt is bij een spelletje of als iemand anders even met het speelgoed wil spelen.

Stimuleren

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om je kind te stimuleren om te delen en om samen te spelen. Maak delen leuk. Zorg voor spelletjes waarbij je kind moet samenwerken om een doel te bereiken. Geef je kind soms ook iets lekkers wat hij of zij met vriendjes moet delen. Praat hier ook over met je kind. Leg uit hoe de ander zich voelt en geef je kind ook de ruimte om zijn eigen gevoel uitdrukken.

Positiviteit

Gebruik positiviteit. Straf je kind niet als hij of zij niet wil delen, maar probeer op een positieve manier het delen te stimuleren. Leer je kind dat delen niet erg is en dat je om en om met een stuk speelgoed kan spelen. Bereid je kind hier ook al op voor. Vraag of er iets is wat je kind absoluut niet wil delen en berg dit op. Zoek ook een stuk speelgoed waar je kind en zijn vriendje goed mee samen kunnen spelen. Zorg er ook voor dat jij en anderen ook respect hebben voor de spullen van je kind. Vraag altijd of je iets mag lenen en ga hier netjes mee om.

Het beste blijft nog altijd om het goede voorbeeld te geven. Deel samen een sjaal als het koud is of deel een ijsje bij warm weer. Leg uit wat je met delen bedoelt en laat je kind zien dat delen juist leuk kan zijn.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =