Speelgoed; poppen of auto's?Speelgoed; poppen of auto's?

Het is een cliché, maar meestal houden meisjes van poppen en jongens van auto’s. Het is niet verkeerd om ze soms met het speelgoed van de ander te laten spelen, het is juist goed voor de ontwikkeling.

Er wordt veel gediscussieerd over waarom jongens van auto’s en de primaire kleuren houden en meisjes van roze en poppen. Wetenschappers zijn er nog altijd niet over uit of dit aangeboren of aangeleerd is. Ook is er vaak verschil in de manier waarop jongens en meisjes spelen. Jongens houden veelal van geweld, snelheid en competitie terwijl meisjes vaak urenlang in stilte van hun spel kunnen genieten. Ze bedenken lieve en verzorgende personages en hun eigen fantasiewereld. Bij jongens wordt vaak met meer geluid gespeeld en vliegt er geregeld speelgoed door de lucht. Naast het geslacht heeft de manier van spelen natuurlijk ook te maken met het karakter.

 

De voorkeur voor bepaald speelgoed van je kind is niet erg. Toch kan je je kind aanmoedigen om ook eens met ander speelgoed te spelen. Dit is namelijk goed voor de ontwikkeling. Door met poppen te spelen leert je kind conflicten en onenigheden op te lossen. Door met blokken te bouwen leert je kind ruimtelijk inzicht. Vaak kan je dochter met het speelgoed van je zoon spelen en andersom of is er meer speelgoed op de crèche. Als dit niet het geval is doe je er goed aan ook speelgoed wat minder voor de hand ligt voor je kind te halen. Een ander leuk idee is om een speelmaatje van het ander geslacht uit te nodigen en deze te vragen zijn of haar eigen speelgoed mee te nemen. Als je kind niet direct het speelgoed van de ander leuk vindt, kan je in het begin helpen met het spelen en zo je kind stimuleren en op weg helpen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + vier =