Hoe ga je om met de fase hoofdbonkenHoe ga je om met de fase hoofdbonken

Veel kinderen tussen de 8 maanden en 3 jaar oud bonken met het hoofd. Dit gaat vaak vanzelf weer over en dan is het weer goed. Het kan een bepaalde periode erg zijn en daarna weer langzaam afnemen. Als ouder zijnde kan het hoofdbonken erg zijn om te zien en mee om te gaan.

Bonken

Vaak bonken kinderen met hun hoofd als zij net op bed liggen. Vaak wordt gedacht dat dit te maken heeft met boosheid en frustratie gedurende de dag. Dit is niet waar. Veel kinderen bonken met het hoofd om door het bewegen en de aanraking een kalmerend en troostend gevoel te krijgen. Het is een soort ritueel of tic van je kind. Tics ontstaan vaak als er sprake is van spanning. Je kind gaat daarom vaak meer met zijn of haar hoofd bonken als er een nieuwe fase in zijn of haar ontwikkeling aan zit te komen.

Aan het hoofdbonken is helaas maar weinig te doen. Wel kan je een aantal dingen veranderen om het bonken zachter voor je kind te maken en het geluid te verminderen. Bekleed de spijlen van je kind zijn bedje met gewatteerde stof of laat je kind slapen in een campingbedje. Zet het bed niet direct tegen de muur en zorg dat deze het bedje op een zachte vloer staat.

Als je kind niet uit zichzelf stopt met hoofdbonken en de reden voor het banken toch spanning, angst of frustratie lijkt te zijn, kan je het beste contact met het consultatiebureau opnemen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − 7 =