Het belang van spelenHet belang van spelen


Slapen en eten zijn basisbehoeften van je baby. Maar ook spelen moet hierbij niet vergeten worden. Het lijkt vaak een nutteloos tijdverdrijf, maar niets is minder waar. Kinderen leren van spelen en spelen is dan ook van groot belang voor een goede ontwikkeling van je kind.

Spelen

Maak daarom dagelijks tijd vrij om met je kind te spelen en bied je kind voldoende mogelijkheden om te spelen. Let er hierbij wel op dat het spelen is afgestemd op zijn leeftijd en fase van ontwikkeling. Door te spelen kan je de grove motoriek van je kind verbeteren. Door bewegingsspelletjes te doen, traint je baby zijn spieren. Je kind leert nieuwe bewegingen en leert steeds beter zijn evenwicht te bewaren. Naast de grove motoriek is het ook belangrijk om aan de fijne motoriek te werken. Laat je kind iets vastpakken, weer loslaten en van de ene in de andere hand doorgeven. Door veel te oefenen en te spelen ontwikkelt je kind zijn spieren en krijgt hij controle over de diverse bewegingen.

Enthousiast

Als je baby de controle heeft over zijn bewegingen gaat hij kijken hoe anderen hierop reageren. Door enthousiaste reactie zal hij proberen verder te gaan en nieuwe dingen uit gaan proberen. Door negatievere reacties zal je kind op den duur iets niet meer doen. Ook dit is een belangrijke stap. Je kind leert hierdoor grenzen kennen. Wees daarom niet te terughoudend in het stellen van grenzen.

Taalgevoel

Door boekjes (voor) te lezen, te zingen en te brabbelen ontwikkelt je kind zijn taalgevoel. Praat ook vanaf de eerste dag tegen je baby. Je kind leert zo bepaalde klanken en patronen al vroeg herkennen. Daarnaast zijn er ook spelletjes die je kind leren dingen te herkennen en onthouden, de relatie tussen oorzaak en gevolg leren en de eigenschappen en het gebruik van voorwerpen kennen. Spelenderwijs leert je kind de wereld om hem heen te begrijpen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =