Pas op: groeispurt!Pas op: groeispurt!

Sommige ouders vinden het jammer, maar kinderen blijven helaas niet eeuwig klein. Soms lijken ze wel met de dag groter en ouder te worden. Maar wanneer groeien kinderen het hardst? En is er een verschil tussen jongens en meisjes?

Kinderen groeien vanaf hun vierde jaar rond de acht centimeter per jaar. Vaak hebben ze tijdens de puberteit een groeispurt. Ze groeien dan soms tot wel twaalf centimeter per jaar. Kinderen die een groeispurt hebben kunnen regelmatig moe zijn en last hebben van groeipijn. Vaak eten ze dan veel, maar dit hebben ze ook nodig. Groeien kost namelijk veel energie.

Bij jongens begint de groeispurt vaak rond hun dertiende en duurt tot hun zestiende. Vaak groeien ze eerst vooral in de lengte en moeten zelf wennen aan hun lichaam in de groei. Hierdoor ogen ze wat slungelig en onhandig. Meisjes hebben de groeispurt vaak al tussen hun tiende en veertiende jaar. Ook zij groeien eerst in de lengte en hebben rond hun twaalfde een groeipiek. Na de eerste ongesteldheid gaan meisjes vaak langzamer in de lengte groeien. Wel krijgen ze dan rondere vormen.

Een opmerkelijk weetje is dat zowel jongens als meisjes vaak extra groeien tijdens de zomer. Doordat ze wat meer rust kunnen nemen en genieten van de frisse buitenlucht en de zon, groeien ze meer.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 13 =