Niet schudden!Niet schudden!

Voor baby’s kan het heel gevaarlijk zijn om ze heen en weer te schudden. In het eerste levensjaar zijn de nekspieren nog niet zo sterk dat zij hun zware hoofd goed kunnen dragen. Schudden is daarom onverstandig en kan zelfs erg gevaarlijk zijn.

Huilen

Als je baby veel huilt, kan het soms erg lastig zijn om je geduld te bewaren. Als je kind echt niet meer stil lijkt te willen worden, kan je in een opwelling en moment van frustratie je kind wel door elkaar willen schudden. Ook kan je in paniek je kind heen en weer schudden als hij of zij zich verslikt. In een klein ogenblik kan je dan een verkeerde keuze maken. Naast deze redenen is ook goedbedoeld schudden niet altijd goed voor je baby. Je baby omhoog gooien tijdens spelletjes kan net zo gevaarlijk zijn.

Gevolgen

Tot aan zijn eerste verjaardag zijn de nekspieren van je kleine nog niet erg sterk. Als je je kind flink heen en weer laat bewegen, is hij of zij niet in staat om zijn zware hoofdje goed rechtop te houden. En dit lukt al helemaal niet als hij flink door elkaar geschud wordt. Kleine aders in zijn of haar hersenen kunnen hierdoor scheuren en er kan een bloeding in de hersenen ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om voorzichtig te zijn en anderen ook op dit gevaar te wijzen.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + negentien =