De fontanel van je babyDe fontanel van je baby

Bij de geboorte van je wondertje zijn lichaam en geest van je kersverse spruit nog lang niet voltooid. De ontwikkeling van organen, hersenen en botten gaan ook na de geboorte nog door. De botten zijn grotendeels nog van kraakbeen en ook de schedel is nog niet dichtgegroeid. Op het hoofdje van je baby zitten openingen in de schedelplaten oftewel: fontanellen. Die zitten er niet voor niets, maar er moet wel voorzichtig mee omgegaan worden. Lees in deze blog alles over fontanellen en hoe je ermee om moet gaan.

Waar op het hoofdje bevinden de fontanellen zich

Fontanellen zijn zachte plekjes op het hoofd van de baby. De bekendste en de grootste zit midden bovenop het hoofdje. De meeste mensen denken dat dit dé fontanel is, maar er zijn er nog meer. Een kleinere fontanel zit op het achterhoofd en nog één aan beide zijkanten. Op deze plekken zit nog geen bot en is daarom nog niet zo stevig.

Fontanellen zitten er niet voor niets

De fontanellen van het ongeboren kindje zijn al zacht en soepel. Het is als het ware een opening tussen de schedelplaten die zich tijdens de geboorte aan kunnen passen aan de vorm van het geboortekanaal. Tijdens de bevalling kunnen de twee delen van het schedeltje gemakkelijker over elkaar heen schuiven. Maar fontanellen hebben ook na de geboorte nog een functie. Ze geven de hersenen van de baby ruimte om te groeien. Meer dan vijftig procent van het groeien van de hersenen gebeurt in het eerste levensjaar.

Wees altijd voorzichtig met een fontanel

Wanneer je zachtjes op de fontanel drukt lijkt het alsof de schedel op is. Toch is dat niet zo. De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig. Wanneer je baby’tje al haartjes heeft, kun je ze voorzichtig borstelen met een zachte babyborstel.

Wanneer groeien de fontanellen dicht?

De kleine fontanellen sluiten in de meeste gevallen als de baby twee maanden oud is. Bij de grote fontanel bovenop het hoofdje duurt het sluiten tussen de zes maanden tot soms wel twee tot drie jaar. De schedelplaten groeien niet naar elkaar toe, maar het bindweefsel ertussen verhardt langzaam. Een jeugdarts van het consultatiebureau kan regelmatig de fontanellen van je kindje controleren.

Een fontanel die te vroeg of te laat dichtgroeit

Het kan gebeuren dat de fontanel te vroeg dichtgroeit en de hersenen daardoor niet verder kunnen ontwikkelen. In sommige gevallen zal de fontanel dan chirurgisch weer geopend moeten worden en dat is natuurlijk geen pretje. Uiteraard is het wel belangrijk om de hersenen de ruimte te geven die het nodig heeft. Een te snel dichtgegroeide fontanel is te herkennen aan het verminderen van zicht en een misvorming van het gezicht.

Een fontanel kan ook te laat sluiten. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte die misschien al bekend is of juist niet. In beide gevallen is het altijd goed om je door een arts te laten begeleiden.


Geef een reactie


Deel dit artikel

Lees ook
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =